Сенатът на САЩ започва да обсъжда ключови номинации в администрацията на Байдън

19 януари 2021 18:03

Сенатът на САЩ започва да обсъжда ключови номинации в администрацията на Байдън
© gettyimages
282 0

В Сената на САЩ днес започват изслушванията по номинациите за ключови постове в правителството на новоизбрания президент Джо Байдън, включително за министерствата на финансите, на отбраната и за Държавния департамент, съобщи БТА.

Сред първите кандидатури е тази на Джанет Йелън - бивша председателка на Федералния резерв, чиято номинация ще бъде обсъждана и ще очаква утвърждаване от финансовата комисия за министър на финансите.

Импийчмънтът усложнява началните дни от президентството на Байдън

Номинираният от Байдън за държавен секретар Антъни Блинкън ще отговаря на въпроси в комисията по външните работи, а Лойд Остин ще застане пред комисията по въоръжените сили, която ще обсъжда кандидатурата му за министър на отбраната. Остин ще се нуждае от предварително разрешение, за да заеме поста, тъй като сравнително неотдавна е напуснал въоръжените сили. Това, че е бил свързан доскоро с армията, вероятно няма да му попречи да бъде утвърден за шеф на Пентагона, но все пак ще има дебат по този въпрос, тъй като някои законодатели се безпокоят, че новият му пост ида се гарантира граждански контрол над военните.

Сенатската комисия по разузнаването ще разпитва Аврил Хейнс, номиниран за директор на националното разузнаване, а Алехандро Майоркас ще отговаря на въпроси в комисията по вътрешната сигурност, която най-вероятно ще го утвърди за министър на вътрешната сигурност.

Съгласно конституционната процедура комисиите изслушват и разпитват бъдещите членове на правителството, а Сенатът на пленарно заседание гласува утвърждаването им.

Мая Йорданова
282 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини