Фон дер Лайен: Байдън ще излекува дълбоко разделената американска нация

20 януари 2021 11:36

Фон дер Лайен: Байдън ще излекува дълбоко разделената американска нация
© Getty images
461 2

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви в сряда, че полагането на клетва от новоизбрания президент на САЩ Джо Байдън ще бъде послание за "изцеление на дълбоко разделената американска нация" и "надежда за света, който чака САЩ да се върнат в кръга на съмишлениците", предаде БНР.

"След дълги четири години Европа има приятел в Белия дом. Европа е готова за нов старт с нашия най-стар и доверен партньор", каза фон дер Лайен пред Европейския парламент, предаде Ройтерс.

"Президентът Тръмп може да стане история след няколко часа, но неговите привърженици остават. Повече от 70 милиона американци гласуваха за Тръмп на изборите", предупреди тя. „Няколкостотин от тях щурмуваха Капитолия във Вашингтон, сърцето на американската демокрация, само преди няколко дни. И когато думите се превръщат в дела, речта на омразата и фалшивите новини се превръщат в реална опасност за демокрацията", каза още Фон дер Лайен.

Тя добави, че Европейският съюз е готов да си сътрудничи с новата администрация на САЩ по въпроси като борбата с коронавирусната пандемията и изменението на климата и приветства завръщането на Вашингтон към Парижкото споразумение.

Шарл Мишел призовава Джо Байдън за нов трансатлантически пакт между ЕС и САЩ

Фон дер Лайен обаче предупреди, че единният блок ще се стреми да регулира американските технологични компании, призовавайки за глобални стандарти. "Този вид решения трябва да се вземат в съответствие със законите и правилата, а не с произволно решение в правомощията на изпълнителните директори на Силициевата долина".

По-рано през деня председателят на Европейския съвет Шарл Мишел също приветства встъпването в длъжност на Байдън, определяйки го като "велик ден" за САЩ“, който ще доведе до изграждането на нов пакт за Европа, за САЩ и за един по-добър свят.

Novini.bg
461 2

Свързани новини

Коментари (2)

Добави коментар
Ще

2021.01.20 | 13:04

130537
А да видим!
Тодор

2021.01.20 | 12:04

130458
Дълбоко разединената американска " нация" е прогресивно обедняваща и лечението ще е гражданска война . Този път опитът да изнесът войната извън Америка няма да мине защото руснаците имат невероятно ефективни оръжия.

Добави коментар

Водещи новини