Изследване показва нагласите на Европа за САЩ след идването на Байдън

  • 19 януари 2021 13:15

  • 435
  • 0
Изследване показва нагласите на Европа за САЩ след идването на Байдън
© Getty Images, архив

Ново изследване на Европейския съвет за външна политика (ЕСВП) показва, че макар европейците силно да одобряват победата на Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в от ноември месец, повечето са скептични относно възстановяването на глобалната американската сила.

6 от 10 европейци вярват, че политическата система на САЩ е разбита и че през следващото десетилетие Китай ще се превърне в по-голяма сила от Съединените щати, предаде БНТ.

Проучването е направено през ноември и декември 2020 г. сред над 15 000 души от единадесет държави (България не е сред тях) и беше публикувано днес.

Доц. Борис Попиванов: Глобалната стабилност все още има нужда от силна и внушаваща Америка

Мнозинството европейци искат страната им да остане неутрална в конфликт между САЩ и Китай и в никоя от изследваните държави няма мнозинство, което да иска да застане на страната на Вашингтон срещу Русия.

Две трети от анкетираните европейци заявяват, че Европа не може винаги да разчита на Съединените щати и че трябва да се грижи за собствените си отбранителни способности. Само 10% смятат, че САЩ винаги ще защитава Европа. Според проучването на ЕСВП европейците се обръщат за подкрепа и защита по-близо до дома си.

Проучването формира основата на голям нов политически доклад на Марк Ленард и Иван Кръстев, озаглавен „Кризата на американската сила: Как европейците виждат Америка на Байдън“, който показва как вярата на европейците в американската сила ерозира. По-голямата част от германците днес са съгласни, че след вота за Тръмп през 2016 г. на американците не може да се вярва и в цяла Европа са повече респондентите, които са съгласни с това твърдение, отколкото тези, които не са.

От жертвите на COVID-19 до размириците в Капитолия, Тръмп оставя мрачно наследство

Тази промяна се изразява в много ограничена готовност на европейците да подкрепят САЩ в потенциални международни разногласия. Половината или повече от респондентите във всяка една от 11-те анкетирани европейски държави са на мнение, че тяхното правителство трябва да бъде неутрално при конфликт между САЩ и Китай.

Докладът твърди, че бурното президентство на Доналд Тръмп е повлияло дълбоко на трансатлантическите отношения - до такава степен, че сега в ЕС има дълбок скептицизъм относно това дали Байдън може да спре упадъка на САЩ на световната сцена. Европейците вярват, че изолационизмът и непредсказуемостта на администрацията на Тръмп, съчетани с дълбоките вътрешни проблеми в САЩ, ще повлияят на Байдън и на способността му да върне блясъка на глобалния имидж на Америка.

Според Ленард и Кръстев Европа не може да стои настрана при този глобален климат. Посочвайки четирите геополитически „племена“ в Европа, които се формират от сегментирането на данните от проучването на ЕСВП, те подчертават преобладаващата гледна точка на над 6 от 10 европейци, че Съединените щати не функционират добре, докато оценяват системата на ЕС и/или на собствените си страни много по-положително.

Novini.bg
435 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини