"Демокрацията победи": Байдън се стреми да обедини разделената нация

  • 15 декември 2020 14:36

  • 296
  • 2
"Демокрацията победи": Байдън се стреми да обедини разделената нация
© getty images

Новоизбраният президент на САЩ Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в каза вчера на американците, че "демокрацията е победила", след като електорите от цялата страна дадоха своите гласове, потвърждавайки победата му на изборите миналия месец. Той заяви, че ръководните принципи на страната са били "подложени на натиск, изпитани, заплашени", но не са рухнали.

В реч от дома си в Уилмингтън, щата Делауер, където живее от дълго време, Байдън се опита да преведе американците през бъркотията на кампанията и отказа на президента Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския да признае поражението си.

"Ако някой не е знаел това преди, вече го знаем. Дълбоко в сърцата на американците бие именно това: демокрацията", каза Байдън. "Правото да бъдеш чут. Да бъде преброен гласът ти. Да избираш лидерите на тази страна. Да се управляваме."

Полският президент поздрави Байдън за изборната му победа в САЩ

След като получи рекордните над 81 милиона гласа, Байдън продължава да се стреми да набира сила, подготвяйки се да поеме президентския пост на 20 януари. Това се усложнява от факта, че Тръмп отказва да признае загубата си и вместо това завежда неоснователни съдебни искове, които са отхвърляни категорично от съдии от целия политически спектър, включително от Върховния съд.

Въпреки че действията на Тръмп заплашват основните демократични норми, включително мирното предаване на властта, Байдън настоя, че американската система на управление остава незасегната.

"В Америка политиците не вземат властта, а хората им я дават", каза Байдън. "Пламъкът на демокрацията е бил запален в тази страна преди много време. А ние сега знаем, че нищо - нито дори пандемия или злоупотреба с власт - не може да угаси този пламък."

Той също така обеща да бъде "президент на всички американци", който ще "работи еднакво усърдно както за тези, които не са гласували за него, така и за онези, които са гласували".

Остава да се види дали посланието му за единство ще има някакво въздействие. Повечето водещи републиканци продължават да подкрепят Тръмп и неговите недоказани твърдения за манипулиране на изборите, а когато Байдън поеме властта, едва ли ще му дадат нещо като традиционния период на меден месец.

Путин поздрави Байдън

На Байдън му предстои да работи със Сенат, в който силите са почти изравнени - балотажите в Джорджия следващия месец ще решат коя партия ще има мнозинство в горната камара на Конгреса, и с намаляло мнозинство на демократите в Камарата на представителите, след като Републиканската партия спечели места въпреки загубата на Тръмп.

Сътрудници обаче изтъкват високия рейтинг на одобрение на новоизбрания президент и това, че избирателите са уморени от пандемията, в стремежа си да подтикнат републиканците към сътрудничество. Майк Донилън, висш съветник на Байдън, каза, че американците искат демократите и републиканците да се синхронизират.

"Дневният ред, представян от новоизбрания президент, до голяма степен включва основните неща, които хората искат в живота си", заяви Донилън. "Затова мисля, че ще бъде в интерес на страната, ще бъде в техен интерес, да се включат, а не да пречат."

Представяйки аргументи в подкрепа на Байдън, неговият екип посочва, че новоизбраният президент е отвоювал щатите от Ръждивия пояс, които помогнаха на Тръмп да влезе в Белия дом преди четири години, както и победите му в Аризона и Джорджия - първите за кандидат-президент на демократите от 90-те години на 20-и век. Байдън също така спечели народния вот с разлика от над 7 милиона гласа, благодарение на добрите си резултати сред жените, цветнокожите и независимите.

Все пак да изведеш страната от наелектризираната обстановка покрай изборите и да я насочиш към управлението е вероятно по-лесно на думи, отколкото на дела. Вниманието към процеса на гласуване в Избирателната колегия бе засилено тази година, защото Тръмп отказва да признае изборите и отправя безпочвени твърдения за измама. Изненади при вчерашния вот обаче нямаше.

"Ние спечелихме толкова много пъти, в този момент, по толкова много различни начини. Просто се вълнуваме да продължим да печелим", каза Джен О'Мали Дилън, която е заместник-ръководител на канцеларията на Байдън, отхвърляйки оспорванията на Тръмп. "(Понеделник) очевидно е голям ден, тъй като придобива малко по-голямо значение от обичайното", заяви тя преди гласуването в Избирателната колегия.

Вашингтон пост: Победа на Байдън в един относително спокоен ден от хаотични избори

А след като загуби десетки съдебни дела на щатско и федерално ниво, се очаква Тръмп да предприеме тази седмица нови правни действия. Адвокатът на Тръмп, Руди Джулиани, каза, че очаква още пет съдебни дела на щатско ниво.

Междувременно се предвижда републиканският сенатор Рон Джонсън от щата Уисконсин да проведе утре изслушване за "нередности" на изборите. Джонсън повдига въпроса защо Конгресът не е бил уведомен, че данъците на сина на Байдън, Хънтър, са били обект на федерално разследване по време на процеса за импийчмънт срещу Тръмп миналата година.

Президентът на САЩ беше оправдан при процес в Сената, съсредоточен върху отношенията на Тръмп с президента на Украйна и това дали е злоупотребил със служебното си положение, искайки разследване срещу семейство Байдън. Хънтър Байдън е бил член на управителния съвет на украинска енергийна компания.

По-младият Байдън каза в изявление миналата седмица, че съвсем наскоро е научил, че е бил разследван. Той също така заяви, че не е извършил нищо нередно.

О'Мали Дилън омаловажи представата, че разследването би могло да попречи на Байдън да следва своя дневен ред.

"Самият новоизбран президент е казвал, че в случая не става дума за неговото семейство или за семейството на Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския", заяви тя. "Става дума за семействата на американците. А мисля, че ние ще продължим да сме съсредоточени върху въпросите, които оказват влияние върху тяхното ежедневие."

Последвайте канала на

Novini.bg
296 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
вдигнаха

2020.12.15 | 17:07

2
разпалиха негърски бунтове и развиха черен расизъм, сега щял да обединява.

2020.12.15 | 17:02

1
Как ще обединиш ти, сенилния старец, парцалената кукла, когато самите вие, демократите, разделяхте обществото в продължение на четири години, всеки Божи ден. Съсипахте държавата, убихте милиони по света, с фалшификации спечелихте изборите с една единствена цел. Да продължите да унищожавате с парите си Америка и останалият свят.

Добави коментар

Водещи новини