САЩ обмислят да обявят йеменското движение на хусите за терористична организация

  • 05 декември 2020 14:48

  • 467
  • 1
САЩ обмислят да обявят йеменското движение на хусите за терористична организация
© Getty Images/Guliver (архив)

Помощник-държавният секретар на САЩ за Близкия изток Дейвид Шенкър обсъди с Оман намерението на Вашингтон да обяви движението на йеменските хуси за терористична организация, заяви днес оманският външен министър Бадр бин Хамад бин Хамуд ал Бусайди, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Оманският министър каза това на среща в Бахрейн в отговор на въпрос дали Шенкър е засегнал въпроса за евентуално обявяване на хусите за терористична организация по време на скорошната си визита в оманската столица Маскат.

"Не мисля, че поставянето в списък или блокирането на един от ключовите играчи в конфликта ще доведе до някакво решение", изтъкна оманският външен министър.

Два източника, запознати с въпроса, заявиха пред Ройтерс миналия месец, че правителството на американския президент Доналд Тръмп е заплашило да включи хусите в списъка на САЩ с терористични организации.

ООН се опитва да възобнови мирните преговори за конфликта в Йемен, страни по който са хусите на предвожданата от Саудитска Арабия военна коалиция, намесила в конфликта след свалянето от хусите в края на 2014 г. на подкрепяното от Рияд йеменско правителство.

Двама американци, пленени от хусите в Йемен, са били освободени

Хусите отхвърлят твърденията, че са марионетки на Иран и твърдят, че се борят с корумпираната политическа система на Йемен.

Хуманитарни работници изразиха опасения, че ако Вашингтон обяви хусите, които контролират йеменската столица Сана и по-голямата част от останалите големи градове в Йемен, за терористична организация, това ще попречи на достигането на хуманитарна помощ до йеменските жители, 80 на сто от които имат нужда от такава помощ.

Последвайте канала на

Novini.bg
467 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Балкански Цирк

2020.12.05 | 15:10

1
кога продажната, тотално зависима, подвеждаща и изключително бълваща грешна информация ви медия ще отрази арестите които се случват в Световен мащаб свързани с измамата с изборите в Америка ??? Нали знаете че много скоро идва и вашият край така наречени отразители на истината и случващото се в реалнйо време.... Нали знаете за всеки път в който сте писали лъжа поръчана от някой ви се насъбира?? Който каквото посее това и ще пожъне. Помислете си какво посяхте вие последните 20 - 30 години.

Добави коментар

Водещи новини