7 полицаи от Ню Йорк са отстранени заради смъртта на душевноболен

Седем полицаи, замесени в смърт от задушаване на душевноболен човек в Рочестър, щата Ню Йорк, временно са отстранени от длъжност от кметицата на града, която заяви, че е била подведена за обстоятелствата, довели до смъртния изход, предаде Асошиейтед прес.

На 30 март 41-годишният чернокож мъж Даниъл Пруд е починал след изключване на животоподдържащите му системи в болница.Това е станало седем дни, след като полицаите, които го срещнали да тича гол по снега, покрили главата му с качулка, за да спре да плюе, след това го държали неподвижен две минути, а той спрял да диша, предава БТА.

Кметицата на Рочестър Лавли Уорън обяви наказателната мярка на пресконференция след критики, че градските власти са мълчали за смъртта на Пруд в продължение на месеци. Тя заяви, че е научила за смъртта на Пруд едва на 4 август и че началникът на полицията ЛаРон Сингълтери отначало я описал като резултат от свръхдоза наркотици.

Видеозаписи и други данни показват, че полицаите са издирвали Даниъл Пруд, който избягал от дома на брат си на 23 март, няколко часа, след като в болница била направена оценка на душевното му здраве.

Когато полицаите открили Пруд, той бил чисто гол на улицата при условия на лек снеговалеж. Той първо легнал на земята и те му сложили белезници, но след това започнал да буйства, да крещи и да се гърчи и настоявал полицаите да му дадат пистолет. Тогава полицаите покрили главата му с качулка, защото плюел, а после две минути притискали лицето му в тротоара.

Качулката, за която става дума, се използва от полицията, за да пази полицаите от слюнката на задържани лица. Употребата на това средство се разследва като фактор за смъртта на няколко затворници през последните години, отбелязва АП.

Кметицата на Рочестър заяви, че полицаите ще продължат да получават заплати, докато са временно отстранени, и каза, че е наложила това наказание противно на съветите на адвокати. "Разбирам, че полицейският синдикат може да съди общината за това. Да го направят, ако искат", каза тя.

Коментари

  1. 2020.09.04 | 12:53
    дето се вика - да не е плюл
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

US

още

Анкета

Следите ли вота за президент на САЩ?

Следите ли вота за президент на САЩ?

Избрано от Интернет