САЩ наложиха санкции на представители на иранските власти заради подбора на кандидатите за парламентарните избори

САЩ обявиха, че налагат санкции на петима представители на иранските власти, надзираващи изборите, след като хиляди кандидати не бяха допуснати до участие в предстоящото утре гласуване за парламент, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Сред петимата е и ултраконсервативният аятолах Ахмад Джанати, който ръководи Съвета на пазителите на иранската конституция - органът, който определя кои кандидати да бъдат допуснати до участие в изборите.

Али Хаменей: Гласуването на изборите в Иран е религиозен дълг

"Администрацията на президента Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския няма да толерира манипулирането на изборите в името на вредната кауза на режима. Тези действия изваждат на показ високопоставените представители на режима, които не позволяват на иранския народ да избира свободно ръководителите си", заяви американският министър на финансите Стивън Мнучин. Той добави, че "САЩ ще продължат да подкрепят демократичните стремежи на иранския народ".

Включването на юридически и физически лица в американския списък за санкции означава замразяване на активите им в САЩ. На американските граждани и компании се забранява да поддържат бизнес отношения с тях. Съветът на пазителите не допусна до участие в утрешните избори в Иран 7296 кандидати, представили документи.

Повечето от тях бяха от средите на умерените консерватори и реформаторите. Очаква се тези решения да доведат до победа на консерваторите, отбелязва Франс прес. Вчера говорител на съвета подчерта, че той следва законите на страната и действията му се основават на доказателства в досиетата на кандидатите.

Коментари

  1. 2020.02.20 | 20:44

    Сащ досега само на папата не са наложили санкции!!!

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

US

още

Анкета

Ще има ли война в Близкия изток?

Ще има ли война в Близкия изток?

Избрано от Интернет