САЩ налагат санкции на шест венецуелски петролни танкера

Американското министерство на финансите съобщи, че налага санкции на шест петролни танкера, собственост на венецуелската държавна петролна компания "Петролеос де Венесуела" (PDVSA), в опит да засили натиска върху правителството на президента Николас Мадуро, предаде ДПА.

Куба и Венецуела "продължават опитите за заобикаляне на санкциите, като променят имената на плавателните съдове и улесняват превозването на петрол от Венецуела до Куба", каза заместник-министърът на финансите Джъстин Мюзинич.

"Докато венецуелците продължава да излизат на улицата, за да настояват за основни услуги и за връщане на свободата и благоденствието, Мадуро избира да изпраща жизненоважни природни ресурси в Куба в замяна на услуги в сферата на сигурността и разузнаването от страна на Куба", заяви държавният секретар Майк Помпейо.

Помпейо защити политиката на САЩ спрямо Венецуела

Новите санкции забраняват на американски граждани да участват в сделки, свързани с шестте танкера.

Над дузина латиноамерикански страни и САЩ се срещнаха междувременно в колумбийската столица Богота, за да обсъдят нови мерки срещу Венецуела.

"Влошаващата се обществено-политическа ситуация във Венецуела е заплаха за запазването на мира на континента", заяви колумбийският външен министър Клаудия Блум на среща на консултативния орган на

Междуамериканския договор за взаимопомощ (ТIAR), известен също като Пакта от Рио.

През септември Организацията на американските държави (ОАД) реши да свика заседание на страните от Пакта от Рио за обмислянето на действия срещу Венецуела, след като тя предприе военни учения близо до колумбийската граница.

Вашингтон наложи редица санкции, за да принуди Мадуро да се оттегли от власт и управлението временно да поеме опозиционният водач Хуан Гуайдо, а после да бъдат свикани нови избори. Мадуро спечели втори мандат на спорни избори миналата година, след което страната затъна в още по-дълбока икономическа криза.

САЩ забраняват достъпа в страната на кубинския вътрешен министър

Коментари

  1. 2019.12.04 | 11:20

    А неможели Еенесуела да нсложи сснкции на диктатора usa.??????eто затова трябва да си силен,че дане ти пука,защо не забранят на Русия или Китаи нещо,защото са силнииии.даже вече Турция и Иран не им пука от нахалника диктаторски.

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

US

още

Анкета

Одобрявате ли оставката на Марк Рюте?

Одобрявате ли оставката на Марк Рюте?

Избрано от Интернет