Тръмп на срещата Г-7 след миналогодишните сътресения 

  • 22 август 2019 15:39

  • 379
  • 1
Тръмп на срещата Г-7 след миналогодишните сътресения 
© Getty Images/Guliver

Макар Франция да се опитва да акцентира върху икономическите неравенства, срещата на върха на Г-7 този уикенд вероятно ще бъде доминирана от президента на САЩ Доналд Тръмп и споровете, които той води с континентална Европа, както и от надвисналата заплаха от митата. Опасенията от рецесия обаче може да помогнат духовете да се поуспокоят, пише ДПА.

В края на миналата среща на върха на Г-7 Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския шокира останалите световни лидери, като пусна съобщение в Туитър от самолета си, че няма да подкрепи съвместната заключителна декларация.

Икономическият съветник на Тръмп, Питър Наваро, тогава трябваше да се извини за думите си, че има "специално място в ада" за Джъстин Трюдо и за това, че обвини канадския премиер, който бе домакин на срещата, в опит да нанесе удар в гърба на американския президент.

Тръмп напусна срещата на върха по-рано, за да се срещне в Сингапур със севернокорейския диктатор Ким Чен-унКим Чен-унКим Чен Ун (на хангъл 김정은, на ханджа 金正恩, на английски Kim Jong-Un) е севернокорейски политически, на събитие, върху което имаше повече контрол и бе съсредоточено повече върху него и неговата програма.

Тази година срещата на лидерите на водещите световни демократични икономики може просто да пропусне съвместната декларация, както и годишния ритуал да се постигат компромиси по заключителното съвместно комюнике в малките часове на деня. Не може да има борба за документ, който не съществува.

С наближаването на тази среща на върха в Биариц, Франция, предстоящите битки на Тръмп в областта на търговията и дигиталната търговска дейност с отдавнашните му европейски партньори вероятно ще заемат значително място, макар че той може да намери приятел в лицето на Борис ДжонсънБорис ДжонсънБорис Джонсън е британски политик - роден на 19 юни 1964 г. в Ню Йорк. Прадядо му по бащина линия е, новия британски премиер и твърд привърженик на Брекзита.

САЩ ще решат до ноември дали да наложат мита на европейските автомобилопроизводители, които могат да имат сериозни отрицателни последици за страни като Германия, намираща се на ръба на рецесията.

Освен това Тръмп има куп проблеми за изясняване с домакина - френския президент Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на. Американският държавен глава заплаши да въведе мита за френските вина, а още по-важното е, че изглежда готов да вземе ответни мерки срещу закона за т.нар. дигитален данък, приет от Париж.

Белият дом е на мнение, че данъкът нечестно ще нанесе удар върху американските технологични гиганти.

Тръмп заяви, че ако някой трябва да събира приходи от тези компании, то това е федералното правителство на САЩ на първо място, а след това чуждестранните играчи. Според европейските и други страни тези корпорации печелят на техните пазари и затова трябва да плащат данък на място.

Дигиталният данък, наред с нарастващата роля на дигитални и криптовалути като Libra, която Facebook планира да пусне догодина, вероятно ще бъдат обсъдени от световните лидери.

По-големи въпроси като световната финансова стабилност все по-често се обсъждат в по-широкия формат Г-20, включващ и Китай.

Американският президент тръгва за срещата от 24 до 26 август в Биариц на фона на продължителните и упорити опасения в САЩ, че икономиката на страната му може да е прегряла през неговото управление и се насочва към период на стагнация, ако не и рецесия.

В сутрешни политически предавания по телевизията в неделя съветници от Белия дом твърдо подчертаха, че икономиката процъфтява.

Да не се страхуваме от оптимизма, каза Лари Къдлоу, водещ съветник на президента, приветствайки "разбиващите" икономически данни. "Със сигурност не виждам рецесия", заяви той.

Къдлоу, разбира се, направи подобни прогнози и при навлизането в спада от 2007 година, който се превърна в световна икономическа криза, чиито последици все още се усещат сред американската работническа класа.

Макрон обяви като тема на срещата на върха икономическото равенство, което изглежда е опит да се даде нов тласък на мултилатерализма и да се усъвършенства глобализацията.

Либералният международен ред понесе сериозни удари върху репутацията си особено от протекционизма на Тръмп и оттеглянето на САЩ от международни споразумения като Парижкото споразумение за климата. Един проблем за Тръмп на дипломатическо ниво е, че не успя да създаде ясна коалиция от американски съюзници срещу Китай, като в същото време администрацията му поставя все по-солидни основи за търговка война с втората по големина икономика в света.

Водещите европейски икономики не последваха Белия дом в отношението му към Huawai, китайския технологичен гигант, който Вашингтон постави в "черния си списък", или пък към китайските проекти за развитие.

САЩ се затрудняват и да убедят европейските и други държави да се включат в американската програма "максимум натиск" върху Иран, а специално Макрон се опитва да спаси ядреното споразумение от 2015 година, от което Тръмп излезе едностранно миналата година. Тръмп критикува френския президент за усилията му.

Миналата година германският канцлер Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се определи туита на Тръмп, че оттегля подписа си от заключителната декларация като "малко депресиращ" след изнурителната работа, която бе свършена за окончателното оформяне на комюникето.

Тази година най-добрият възможен вариант за Г-7, поне за домакина, може да е този, при който има положителни двустранни преговори. Тези дискусии "очи в очи" станаха ключов инструмент на тези срещи на върха.

Последвайте канала на

БТА
379 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Пизда Иванич

2019.08.22 | 16:33

1

И пак няма нищо съществено за връщането на Алкашия в редиците на Г-8 , само голи фрази на дядя Дончо !! Да полудее човек от пренебрежението на великите икономики малко е !!

Добави коментар

Водещи новини