ООН разкритикува решението на САЩ да възстановят смъртното наказание на федерално равнище

  • 30 юли 2019 21:10

  • 616
  • 0
ООН разкритикува решението на САЩ да възстановят смъртното наказание на федерално равнище
© gettyimages (архив)

ООН разкритикува решението на администрацията на американския президент Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския да бъде възстановено смъртното наказание на федерално равнище след 25-годишен мораториум върху изпълнението на смъртни присъди, предаде БТА, цитирайки Ройтерс.

Говорителят на женевското бюро за правата на човека при ООН Рупърт Колвил каза на пресбрифинг, че решението на Белия дом върви срещу международната тенденция към премахване или налагане на мораториум върху смъртното наказание.
ООН отдавна е противник на смъртното наказание. То има много критици и в самите САЩ, които изтъкват, че то се прилага диспропорционално най-вече спрямо малцинствата и бедните хора.

"Налице е и неприемливият риск да бъдат осъждани на смърт невинни хора", посочи Колвил. Той се позова на статистики от САЩ, които показват, че невинни хора там са били екзекутирани въз основа на доказателства с ДНК тестове.

Министърът на правосъдието на САЩ Уилям Бар обяви решението на правителството в четвъртък и веднага насрочи пет екзекуции на осъдени от федералната съдебна система. В САЩ смъртни присъди до момента се изпълняват само в някои щати. Повечето щати прилагат мораториум върху смъртното наказание. Последната федерална екзекуция в САЩ бе извършена през 2003 г.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
616 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини