Майк Помпейо се срещна в Буенос Айрес с аржентинския президент Маурисио Макри

  • 20 юли 2019 07:47

  • 258
  • 0
Майк Помпейо се срещна в Буенос Айрес с аржентинския президент Маурисио Макри
© Getty Images/Guliver

Американският държавен секретар Майк Помпейо се срещна в Буенос Айрес с президента десноцентрист на Аржентина Маурисио Макри, кандидат за преизбиране на изборите през октомври, предаде Франс прес.

"Наблюдавах отблизо как президентът Макри взема правилни решения в областта на икономиката. Понякога те са тежки, но той взе добро решение, което ще стимулира растежа, ще създаде възможности и ще ограничи рисковете за аржентинската икономика", каза Помпейо.

Държавният секретар е в аржентинската столица за министерска конференция на страните от Западното полукълбо, посветена на сътрудничество в борбата с тероризма, но и по повод 25-ата годишнина от атентат срещу еврейски институции в Аржентина, при който през 1994 г. бяха убити 85 и ранени 300 души.

"Не сме забравили и никога няма да забравим", заяви вчера ръководителят на американската дипломация пред сградата на израелско-аржентинската асоциация АМИА, възстановена на някогашното си място. Атентатът остана неизяснен.

Това не беше само атака срещу еврейската общност в Аржентина, а и срещу демокрацията, свободата и аржентинското общество, каза Помпейо.

Аржентинското правосъдие и Израел твърдят, че Иран е разпореди този атентат, а той е бил извършен от хора от ливанската групировка "Хизбула", също като атентатът от 1992 г. срещу израелското посолство в Буенос Айрес, при който загинаха 29 и бяха ранени 200 души.

Вчера САЩ обявиха санкции срещу един от ръководителите на ливанското шиитско движение, заподозрян, че е координирал бомбения атентат преди 25 години. Държавният департамент обяви награда от 7 милиона долара за информация, която може да доведе до залавянето на Салман Рауф Салман. Според американското финансово министерство Салман, който може да има колумбийско и ливанско гражданство, продължава да ръководи терористични операции на "Хизбула" на американския континент.

Призовавайки и другите страни да приемат подобни мерки, Помпейо поздрави Аржентина, че в четвъртък замрази авоарите на "Хизбула".

Изправени пред световна заплаха, страните трябва да прекъснат този финансов поток, отбеляза той.

Аржентина е първият етап от обиколка на Помпейо в Латинска Америка. Днес той пристига в Еквадор, за да се срещне с президента Ленин Морено в търговския пристанищен град Гуаякил. В неделя държавният секретар ще посети две страни на фона на борбата с незаконната имиграция. Първо Помпейо ще разговаря в Мексико с колегата си Марсело Ебрард, който е в центъра на преговорите с Вашингтон миналата седмица за постигане на споразумение за имиграцията и предотвратяване на опасността от налагане на наказателни американски мита. След това шефът на дипломацията ще посети Салвадор - една от трите централноамерикански страни заедно с Гватемала и Хондурас, от които идват повечето мигранти, търсейки убежище в САЩ.

Последвайте канала на

БТА
258 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини