САЩ и Русия обсъдиха стратегическата си политика

  • 17 юли 2019 19:56

  • 373
  • 0
САЩ и Русия обсъдиха стратегическата си политика
© Getty Images/Guliver (архив)

Делегациите на САЩ и Русия обсъдиха на консултации в Женева националната стратегическа политика на двете страни с цел да се избегнат недоразумения по редица важни въпроси на сигурността, съобщи днес пресслужбата на Държавния департамент във Вашингтон, цитирана от ТАСС.

Консултациите в Женева бяха проведени въз основа на преговорите на външните министри на двете страни - Сергей Лавров и Майк Помпейо, в Сочи на 14 май, се казва в съобщението. Руската делегация бе ръководена от заместник-външния министър Сергей Рябков, а американската - от първия заместник-държавен секретар Джон Съливан.

Американската страна е обсъдила с руската своите военни доктрини, касаещи в частност ядреното оръжие и противоракетната отбрана, а също така "възникващите проблеми в сферата на сигурността", отбелязва Държавният департамент.

Американската страна за пореден път "подчерта безпокойството си във връзка с разработването и разполагането от Русия на нестратегическо ядрено оръжие и отсъствието на прозрачност относно съществуващите задължения" в сферата на контрола над въоръженията. Делегацията на САЩ е подчертала "необходимостта от пълно и проверяемо спазване на договореностите" в тази сфера.

Рябков каза пред журналисти, че е била обсъждана темата за договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег, но не е бил постигнат напредък, предаде ТАСС. Рябков съобщи също, че била обсъдена и "тематиката за влиянието на новите технологии, като хиперзвука, но не само, върху гарантирането на международната сигурност". Били засегнати и въпроси на "международната информационно-комуникационна сигурност" като "съществен елемент от променящата се картина в сферата на поддържането на стратегическата стабилност".

В съобщението на Държавния департамент се казва, че двете делегации са обсъдили и възможността за сключване на тристранно споразумение с участието на Китай за съкращаване на ядрените оръжия.

Последвайте канала на

БТА
373 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини