Тръмп наложи президентска забрана за предаването на пълния текст на доклада на Мълър на Конгреса

  • 08 май 2019 18:17

  • 611
  • 1
Тръмп наложи президентска забрана  за предаването на пълния текст на  доклада на Мълър на Конгреса
© Getty Images/Guliver (архив)

Президентът на САЩ Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския упражни пълномощията си като шеф на изпълнителната власт върху нецензурирания вариант на доклада на специалния прокурор Робърт Мълър и други документи, изискани от правната комисия на Камарата на представителите, предаде Асошиейтед прес. Тези пълномощия му позволяват да не даде достъп на Конгреса до тези материали.

Говорителката на Белия дом Сара Сандърс посочи в декларация, че "заради фрапантната злоупотреба с власт от председателя (на комисията) Надлър и по искане на министъра на правосъдието, президентът няма друга възможност, освен да упражни като защитна мярка своите изпълнителни пълномощия". Тя нарече искането на Джеролд Надлър "безразсъдно и незаконно". 

Разследването на Мълър за евентуална руска намеса в изборите в САЩ през 2016 г. е в центъра на яростна политическа битка във Вашингтон през последните две години.

Днешното президентско вето идва след решението на правната комисия на Камарата, в която доминират демократите, да подаде съдебен иск срещу правосъдния министър Уилям Бар, който е и генерален прокурор, с обвинение в неуважение към Конгреса заради отказа на администрацията да предаде на Камарата пълния текст на доклада и приложените към него доказателствени материали. 

Последвайте канала на

БТА
611 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2019.05.08 | 20:56

1

голяма демокрация,само когато им отърва

Добави коментар

Водещи новини