40 г. затвор за канадец, планирал  атентати в Ню Йорк

  • 20 декември 2018 08:37

  • 620
  • 0
40 г. затвор за канадец, планирал  атентати в Ню Йорк
© Pixabay

Канадец, който планирал атентати в Ню Йорк, беше осъден на 40 години затвор, предадоха световните агенции.

Абдулрахман ел Банасауи беше арестуван през май 2016 г. Пет месеца след това той призна, че е планирал атентати в името на организация Ислямска държава. Той заедно със съучастници е трябвало да извърши нападения на Таймс скуеър и в метрото на Ню Йорк по време на свещения за мюсюлманите месец рамазан, тоест между началото на юни и началото на юли 2016 г.

20-годишният мъж искал да предизвика нов 11 септември. Заговорът, в който той участвал, бил осуетен след операция на американските сили за сигурност и техни чужди колеги. Агент на ФБР по прикритие, представил се са джихадист, който искал да участва в нападения, се свързал с канадеца. Пред него Ел Банасауи признал, че искал да убие много хора и да атакува концертни зали. В хода на разследването е било установено и, че канадският джихадист се е сдобил с материали за производството на самоделно взривно устройство.

Ел Банасауи пледира виновен през октомври 2016 г. Властите на САЩ обаче разкриха заговора едва през октомври 2017 г. и се надяват на екстрадицията на двама предполагаеми съучастници на канадеца - американец, задържан през септември 2016 г. в Пакистан, и филипинец, задържан в родината си през април 2017 г. Американецът планирал да участва в атентатите в Ню Йорк, а филипинецът пращал пари за финансиране на операцията, пише БТА. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
620 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини