САЩ включиха в санкционния списък за Иран още пет физически лица

  • 22 май 2018 19:01

  • 916
  • 0
САЩ включиха в санкционния списък за Иран още пет физически лица
© Pixabay

САЩ наложиха санкции на петима ирански граждани. Това съобщи американското министерство на финансите, цитирано от агенциите.

Посочва се, че всички лица са свързани с елитните части на иранските въоръжени сили от Корпуса на гвардейците на Ислямската революция. Те са попаднали под ударите на американските ограничителни мерки заради оказване на подкрепа на бунтовниците хуси в Йемен и за съдействие при използването на балистични ракети, с които хусите обстрелваха Саудитска Арабия.

В съобщението се казва, че санкции са наложени на Мехди Азарпише, Мохамад Джафари, Махмуд Каземабад, Джавад Шир Амин и Сайед Мохамад Техрани.

През последния месец хусите значително зачестиха ударите по Саудитска Арабия с балистични ракети. Мишени на обстрелите са както южните саудитски провинции по границата с Йемен, така и столицата. Общо според Рияд в конфликта са били прехванати над 100 ракети на йеменските бунтовници.

В Йемен от август 2014 г. продължава противопоставянето между правителствените сили и бунтовниците хуси. В най-активната фаза то премина с нахлуването през март 2015 г. на коалицията, водена от Саудитска Арабия. Според йеменския Център за правата и развитието през първите 800 дни на бомбардировките в Йемен са били убити над 12 500 мирни граждани.

Иранският върховен лидер аятолах Али Хаменей одобри подписването на Международната конвенция за борба с финансирането на тероризма, предаде агенция ИРНА, като цитира изказване на председателя на иранския парламент Али Лариджани.

По думите му Хаменей е проучил предложения документ и го е предал за по-нататъшно разглеждане и окончателна ратификация от правителството и парламента на Иран.

Международната конвенция за борба с финансирането на тероризма беше приета с резолюция 54/109 на Общото събрание на ООН от 9 декември 1999 г. Влезе в сила на 10 април 2002 г. До днес са я подписали над 130 членки на ООН.

БТА
916 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини