Френският в. Монд: САЩ втвърдяват още повече курса си към Иран

  • 22 май 2018 10:03

  • 1627
  • 0
Френският в. Монд: САЩ втвърдяват още повече курса си към Иран
© gettyimages (архив)

САЩ замениха преговорите с Иран с диктат, пише в. "Монд".

Американският държавен секретар на САЩ Майк Помпейо използва вчера първата си голяма реч за външната политика, за да отправи твърдолинейно послание, в което поиска от Ислямската република да промени кажи-речи напълно поведението си на световната сцена, пише в. "Ню Йорк таймс".

Натискът едва започва. Скъсването на ядрения пакт с Иран е първа стъпка от дълъг и болезнен процес, който има за цел да върже ръцете и краката на режима на аятолласите, пише в. "Паис".

САЩ въобще не възнамеряват да предоговарят споразумението от 2015 г., а искат да сключат ново, което да съдържа окончателен отказ от страна на Иран от каквито и да са ядрени амбиции, закриване на програмата за балистични ракети и край на експанзионизма в Близкия изток, добави испанското издание.

Част от дванадесетте американски искания, които Техеран трябва да изпълни, се отнасят за ядрения въпрос. Те се простират далеч отвъд пределите на умиращото споразумение, което иначе е смятано за най-стриктното в историята на борбата срещу ядреното разпространение. Но най-фрапантните искания се отнасят за регионалното влияние на Иран, от който САЩ искат да се разпорежда само в собствените си граници, добави френският вестник.

САЩ избраха да приложат политика на максимален натиск върху Иран, както направиха със Северна Корея. Вашингтон смята, че е принудил режима на Ким Чен Ун да смени тона и да започне диалог с Южна Корея. В този случай обаче администрацията се ползваше с голяма международна подкрепа, изразяваща се в санкции, приети от ООН. Отказвайки да признае, че в Иран има и умерени политици като президента Хасан Рохани и външния министър Мохамад Джавад Зариф, американският държавен секретар събуди отново подозрения за американски заговор за дестабилизиране и събаряне на режима в Техеран, добави "Монд".

БТА
1627 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини