Марк Зукърбърг ще даде показания в Сената на САЩ

  • 05 април 2018 07:29

  • 1018
  • 0
Марк Зукърбърг ще даде показания в Сената на САЩ
© Getty Images/Guliver

Изпълнителният директор на Фейсбук Марк Зукърбърг се е съгласил да даде показания в Сената, предаде Асошиейтед прес.

Зукърбърг ще се яви на рядко съвместно заседание на сенатските комисии за търговията и по юридическите въпроси на 10 април.

Отделно той ще се яви и на заседание на комисията по енергетика и търговия на Камарата на представителите на 11 април.

Американските конгресмени поискаха да разговарят лично с шефа на Фейсбук след разкритията, че свързаната с Тръмп фирма за политически консултации "Кеймбридж Аналитика" се е сдобила неправомерно с личните данни на десетки милиони потребители на Фейсбук без тяхно разрешение с намерението да повлияе на хода на президентските избори от 2016 г. Фейсбук вече привлече внимание върху себе си, след като руснаци използваха тази и други социални мрежи за намеса в същите избори.

Техническият директор на Фейсбук Майк Шрьопфер призна в блога си, че засегнатите от "Кеймбридж Аналитика" потребители на Фейсбук са 87 милиона, а не 50 милиона, както се говореше досега, предаде Франс прес.

Повечето от засегнатите потребители се намират в САЩ.

През 2014 г. "Кеймбридж Аналитика" е пуснала психологическа анкета във Фейсбук, на която отговорили 270 000 души и чрез нея получила достъп до личните данни на 87 милиона техни приятели. Това позволило на британската фирма да се сдобие с ценна база данни за разработване на алгоритъм за анализ на политическите предпочитания на избиратели преди да бъде наета от предизборния екип на Доналд Тръмп.

Последвайте канала на

БТА
1018 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини