Флорида се готви да посрещне удара на урагана Ирма

  • 07 септември 2017 07:44

  • 4334
  • 4
Флорида се готви да посрещне удара на урагана Ирма
© Getty Images

Ураганът Ирма - един от на-мощните в Западния Атлантик от 100 години насам, напредва към Флорида, след като опустоши няколко от Малките антилските острови в Карибско море, засегна североизточното крайбрежие, за щастие без сериозни поражения, на големия остров Пуерто Рико, който е територия на САЩ, предаде Ройтерс.

Интензивността на ветровете варира и точният "маршрут" на урагана не може да бъде определен. Очаква се той да достигне южния американския щат Флорида със сила минимум от 4-а степен в събота или неделя и да стане след Харви втория мощен ураган, връхлитащ континенталната територия на САЩ за две седмици.

Във Флорида вече са в пълен ход подготвителни мероприятия за ограничаване на щетите от бедствието. Започнаха масови евакуации от най-уязвимите крайбрежни райони. Губернаторът Рик Скот обяви частична евакуация в четири окръга на щата, в частност ниските крайбрежни райони около Маями и на архипелага от ниски курортни и туристически плажни островчета, Флорида Кийз. Очаква се този архипелаг да посрещне първия удар на урагана.

Хората в 20-милионния щат масово се запасяват с храна и стоки от първа необходимост и това доведе до дефицит на много от тях в супермаркетите. Пред бензиностанците се извиха големи опашки, което доведе и до недостиг на горива. Трафикът по пътищата рязко нарасна заради евакуиращите се хиляди хора. За да се облекчи евакуацията, властите отмениха пътните такси.

Президентът Доналд Тръмп каза, че той и екипът му следят траекторията на Ирма. Курортът Мар а Лаго - лична собственост на Тръмп и негова южна резиденция, се намира на брега в Палм Бийч и може да се окаже фронтално на пътя на урагана.

7000 души от Националната гвардия са свикани на дежурство в петък, преди пристигането на урагана. Мобилизирани са за спасителни работи около 30 000 души, подготвени са за действие 4000 камиона, 13 хеликоптера, 17 катера и над 700 преносими акумулатори. Всички държавни учреждения в щата ще бъдат затворени на 8 септември.

Извънредно положение обяви и губернаторът на съседен щат - Южна Каролина. Той призова жителите да се подготвят, в случай че Ирма се насочи натам, което е вероятно.

Последвайте канала на

БТА
4334 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2017.09.08 | 03:08

2
Това е Божие наказание !!!!!!!!

2017.09.10 | 08:03

4
ами нас кой ни наказа?

2017.09.10 | 08:03

3
Удри Боже,удрииии!!!

2017.09.07 | 12:34

1
Никой американец не вярва, че може да се случи всичко от филма " След утрешния ден". Явно когато са съществували "Маите" се е случило същото и са изчезнали.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини