Нападателят от Минесота е сомалиец (снимки)

  • 19 септември 2016 18:17

  • 2064
  • 1
Нападателят от Минесота е сомалиец (снимки)
© Getty Images/Guliver

Идентифициран е мъжът, който в събота нападна с нож посетители на търговски център в щата Минесота и бе застрелян, съобщиха Асошиейтед прес и ТАСС, цитирайки полицията и медии.

Това е 22-годишният Дахир Адан от местната сомалийска общност. Отговорност за атаката да пое "Ислямска държава", ФБР разследва случилото се като възможен терористичен акт, но засега мотивите на Адан не са ясни, отбелязва Асошиейтед прес.

В събота младият сомалиец, облечен в униформа на частен охранител, влезе в мол в Сен Клод, Минесота, размахвайки кухненски нож. Твърди се, че поне един път е споменал Аллах и е попитал един от нападнатите дали е мюсюлманин. Младият мъж бе застрелян от полицай, който не бил на работа. Никой от деветимата пострадали не е сериозно ранен.

Няма данни в нападението, започнало около 8 часа вечерта и продължило няколко минути, да са замесени и други хора. Лидерите на местната сомалийска общност осъдиха атаката. В щата Минесота живее най-голямата сомалийска общност в САЩ. По данни от преброяване това са около 40 000 души, но активисти на общността казват, че всъщност числото е по-голямо. През последните години повече от 20 млади сомалийци са напуснали щата, за да се присъединят към екстремистката сомалийска групировка "Аш Шабаб", а около десетина са заминали за Сирия.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2064 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.12.18 | 21:44

1
И какъв се явява тори екземпляр- сомалиец, американец, негър, ислямист, т.н. Крайно време е всяка жаба да си бъде поставена в своето блато.

Добави коментар

Водещи новини