Барак Обама се срещна с Далай Лама

  • 16 юни 2016 08:00

  • 1177
  • 0
Барак Обама се срещна с Далай Лама
© GettyImages

Президентът Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият се срещна днес в Белия дом с живеещия в изгнание тибетски духовен водач Далай ЛамаДалай Лама Далай Лама е високопоставен лама в будистката школа Гелуг или "Жълтите шапки" на тибетския и изрази подкрепата си за опазването на уникалните тибетски религиозни традиции, съобщи Белият дом, цитиран от Ройтерс.

Позицията на САЩ, че Тибет е част от Китай, обаче не е променена, заяви говорителят на президентството Джош Ърнест. Според него фактът, че Обама е посрещнал Далай Лама в резиденцията на Белия дом, а не в Овалния кабинет, където обикновено приема държавни ръководители, подчертава частния характер на срещата им.

Президентът изтъкна, че цени високо учението на Далай ЛамаДалай Лама Далай Лама е високопоставен лама в будистката школа Гелуг или "Жълтите шапки" на тибетския и вярва, че уникалните религиозни, културни и езикови традиции на Тибет ще бъдат съхранени, каза Ърнест.

Китайското външно министерство по-рано обяви, че е отправило протестна нота до САЩ във връзка с планираната среща, предупреждавайки, че тя ще навреди на китайско-американските отношения. Пекин смята будисткият духовен водач за опасен сепаратист. Говорител на външното министерство отбеляза на редовен брифинг с журналисти, че срещата ще поощри сепаратистките сили.

Обама се срещна с Далай ЛамаДалай Лама Далай Лама е високопоставен лама в будистката школа Гелуг или "Жълтите шапки" на тибетския в Белия дом при посещението на религиозния лидер във Вашингтон през 2014 г. и тогава разгневи Китай, след като изрази силна подкрепа за човешките права в Тибет.

Далай ЛамаДалай Лама Далай Лама е високопоставен лама в будистката школа Гелуг или "Жълтите шапки" на тибетския бяга от Тибет след неуспешно въстание срещу китайското управление през 1959 г. и оттогава живее в изгнание в Индия. Той казва, че иска за Тибет истинска автономия, а не независимост.

В понеделник Далай ЛамаДалай Лама Далай Лама е високопоставен лама в будистката школа Гелуг или "Жълтите шапки" на тибетския нарече Обама "дългогодишен приятел", комуто се възхищава за усилията за нормализиране на отношенията с Куба, за Иран и за посещенията му наскоро в бивш вражески Виетнам и опустошения някога от американска с атомна бомба японски град Хирошима.

Последвайте канала на

БТА
1177 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини