Разраства се скандалът с подслушванията в САЩ

  • 06 юни 2013 10:27

  • 1487
  • 0
Разраства се скандалът с подслушванията в САЩ
©

Американската агенция за национална сигурност проследявала разговорите на клиентите на мобилния оператор Verizon, пише британският в. Гардиън.

Изданието се позовава на засекретено съдебно решение, с което разполага. Документът нарежда на компанията в продължение на три месеца да предава данни за разговорите на клиентите си и е издънен от Съда за надзор за дейността на чуждите специални служби. (Foreign Intelligence Surveillance Court, Fisa) на 25 април. Заповедта е първото сериозно доказателство, че администрацията на президента Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият следи американците. Предаваните от Verizon данни включват параметрите на разговора, номерата на телефоните и кой с кого е говорил. Информацията, получавана от властите, не съдържала данни за темите на разговорите, допълва Гардиън. Съдът за надзор в обичаната си практика издава индивидуални заповеди, разрешаващи проследяването на заподозрени в тероризъм лица.

Белият дом, Агенцията за национална сигурност и Verizon не са коментирали твърденията, защото по силата на съдебната заповед компанията няма право да да разпространява сведения за сътрудничеството си със специалните служби.

Подслушването на телефонните разговори в САЩ бе една от оспорваните теми по време на управлението на Джордж Буш-млаши. Той през 2008 г. подписа, закон, който предизвика горещи дебати в САЩ. Нормативният акт разреши на службите без разрешение на съда да проследява телефоните на чужденци, които се намират извън американска територия и са заподозрени в шпионаж и тероризъм. Законът предвижа и съдебен имунитет на сътрудничещите с властите фирми.

По-рано излезе информация, че специалните служби на САЩ са подслушвали журналисти от информационната агенция Асошиейтид прес.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1487 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини