Ердоган: Ирак трябва да бъде прочистен от всички форми на тероризъм

  • 22 април 2024 17:17

  • 497
  • 4
Ердоган: Ирак трябва да бъде прочистен от всички форми на тероризъм
© Getty Images

Турският президент Реджеп ЕрдоганРеджеп ЕрдоганРеджеп Тайип Ердоган - турски политик и премиер. Роден на 26  февруари 1954 г. в Истанбул. Завършва се срещна днес в Багдад с иракския си колега Абдел Латиф Рашид, се казва в съобщение на Дирекцията по комуникации на турското президентство.

Президентът на Турция изтъкна по време на разговорите, че Ирак трябва да бъде прочистен от всички форми на тероризъм.

По време на срещата двамата президенти са обсъдили двустранните отношения, кризата в ивицата Газа, регионални и глобални въпроси и борбата срещу тероризма. Ердоган е подчертал, че Турция възлага надежди на Ирак в контекста на противодействието на Кюрдската работническа партия (ПКК), както и че Ирак трябва да бъде прочистен от всички форми на тероризъм.

ПКК води въоръжена борба срещу турската държава от 1984 г. и се разглежда като терористична организация от Анкара, ЕС и САЩ. Десетки хиляди са загиналите в конфликта. Бойците от ПКК имат бази в Северен Ирак и са активни в Северна Сирия.

Ердоган пристигна на посещение в Ирак

Ердоган е отбелязал днес също, че в интерес на стабилността на Ирак е необходимо отношенията между централните власти и ръководството на кюрдската автономия да се развиват в правилна посока.

По думите му отношенията между Анкара и Багдад и стъпките, които двете страни ще предприемат за засилване на сътрудничеството, "ще допринесат за регионалното развитие и просперитет".

Ердоган днес пристигна на посещение в Ирак. Той в момента е в Багдад, след което ще замине за Ербил, столицата на автономния регион Иракски Кюрдистан.

Това е първото посещение на Ердоган в Ирак от повече от десетилетие, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
497 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2024.05.25 | 07:12

4
❤️ Г­о­­­р­­­е­­щ­и­ ­м­о­­­м­­­и­ч­­е­т­­а­ ­­­в­­и­ ­­­о­­­ч­а­­­к­­в­а­­­т ­­-­ X­­­1­8­.­F­­U­­N

2024.04.22 | 22:50

3
Найпродaваният пpодyкт за отcлабвaне в свeта! Помoгна на мен и съпpyга ми и ще пoмогне на вас, pезyлтатът е видим след няколко дни, кyпиx го от тук----> shout.to/ketoex
СКАПАНО СОРОСОИДНО НПО

2024.04.22 | 18:38

2
Какво прави, тази статия в раздел Русия?
Соня

2024.04.22 | 17:53

1
Тези турци са вредители за всички

Добави коментар

Водещи новини