Тероризмът и израелската офанзива в Газа - темите на Съвета за националната сигурност на Турция

  • 27 май 2024 14:50

  • 207
  • 1
Тероризмът и израелската офанзива в Газа - темите на Съвета за националната сигурност на Турция
© Pixabay

Съветът за национална сигурност на Турция ще се събере утре в президентския комплекс в Анкара, за да обсъди теми като борбата с тероризма, офанзивата на Израел в Газа и други въпроси на регионалната и международната сигурност, предаде турската държавна телевизия ТРТ Хабер, информира БТА.

Съветът ще се събере под председателството на президента Реджеп Тайип Ердоган за трети път тази година, след двумесечно прекъсване. Първата точка в дневния ред е борбата с тероризма и целта на Турция да завърши до лятото "пояса за сигурност" по границата си с Ирак.

Срещата ще се съсредоточи върху текущите операции за ликвидиране на терористичните елементи в Северен Ирак. Ще бъдат обсъдени също мерките, които да бъдат предприети срещу подготвяното организиране на избори в районите под контрола на Силите за защита на народа (СЗН) в Северна Сирия и усилията на тази организация да се легитимира, посочва още ТРТ Хабер. 

Турция разглежда СЗН като разклонение в Сирия на терористичната Кюрдска работническа партия (ПКК).

Членовете на съвета ще представят и развоя на събитията в борбата срещу други групировки като ФЕТО и "Ислямска държава".

Съветът за национална сигурност ще обсъди също действията на Израел в Газа, като ще бъде направена оценка на дипломатическите усилия за спиране на нападенията, осигуряване на непрекъсната доставка на хуманитарна помощ и предотвратяване на разрастването на напрежението в региона.

Обсъдени ще бъдат стъпките, които може да бъдат предприети, за да се увеличи броят на държавите, признаващи Палестина, и ще бъдат обменени мнения относно делото за геноцид, заведено срещу Израел в Международния съд, в което Турция реши да се намеси.

По време на заседанието ще бъдат обсъдени и други регионални и международни въпроси, включително войната в Украйна, мирния процес между Азербайджан и Армения, събитията в Иран и отношенията с Гърция.

Последвайте канала на

Десислава Станева
207 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.05.27 | 16:14

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини