103-ТИ ДЕН ОТ ВОЙНАТА: Украинската армия е отблъснала частично руския флот в Черно море

  • 06 юни 2022 21:30

  • 10143
  • 15
103-ТИ ДЕН ОТ ВОЙНАТА: Украинската армия е отблъснала частично руския флот в Черно море
© Novini.bg

103-ти ден от руската инвазия в Украйна.

Проследете най-важните новини в развитие:

Последвайте канала на

22:07 | 06 юни 2022

Русия обяви санкции срещу 61 физически лица в САЩ, сред тях са министрите на финансите и енергетиката

Русия наложи санкции срещу 61 американски представители, сред които министърката на финансите Джанет Йелън, министърката на енергетиката Дженифър Гранхолм и лица на ръководни длъжности в сферата на отбраната и на медиите, съобщи руското външно министерство, цитирано от БТА. 

Дипломатическото ведомство посочи, че предприетите мерки са в отговор на "постоянното увеличаващите се санкции срещу руски политици, обществени дейци и представители на бизнеса".

Прочети още...
21:56 | 06 юни 2022

Две украинки са сред жертвите на влаковата катастрофа в Германия от петък

Две украински майки, заминали за Бавария с децата си, за да избягат от руската инвазия, са сред петимата загинали при влаковата катастрофа в петък в южния германски град Гармиш-Партенкирхен, съобщи БТА.

Петата жертва е 14-годишно момче от региона, уточни днес баварският министър на вътрешните работи Йоахим Херман пред баварското радио. Животът на един човек още е в опасност.

Прочети още...
21:44 | 06 юни 2022

Володимир Зеленски: Северодонецк и Лисичанск са мъртви градове

Руските сили превъзхождат украинските по брой и въоръжение в района на Северодонецк, призна украинският президент Володимир Зеленски, но увери: Съпротивата продължава.

"Мъртви градове" – така Зеленски определи Северодонецк и съседния Лисичанск, за които ожесточените боеве продължават. Той призова за освобождаване на украинските военнопленници, по думите му – 2500 души.

Прочети още...
21:29 | 06 юни 2022

Путин нареди да се изплатят по 81 500 долара на семействата на загинали в Украйна и Сирия членове на Националната гвардия

Руският президент Владимир Путин подписа днес указ, с който нарежда да се изплатят по 5 милиона рубли (81 500 долара) на семействата на загинали в Украйна и Сирия членове на руската Национална гвардия, съобщава БТА.

Указът представлява официално признание, че членовете на Росгвардия са сред жертвите на войната в Украйна, която Русия определя като специална военна операция.

Прочети още...
21:19 | 06 юни 2022

Александър Вучич коментира отмененото посещение на Лавров в Сърбия

Президентът на Сърбия Александър Вучич даде официално изявление във връзка с отмяната на посещението на руския външен министър Сергей Лавров. По думите му несъгласието на Сърбия винаги да бъде част от глутницата е нещо, което предизвиква главоболие.

Президентът каза още, че не е изненадан от изхода.

Прочети още...
21:02 | 06 юни 2022

Държавата ще подпомага с 356 лв. месечно украинските бежанци, започнали работа

От днес започва нова мярка на Агенцията по заетостта - "Солидарност", която ще помага на украинските бежанци, намерили работа у нас.

Проектът се финасира по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" и е на стойност близо 47 милиона лева. Продължителността му е 3 месеца.

Прочети още...
20:07 | 06 юни 2022

Украинската армия обяви, че е отблъснала частично руския флот в Черно море

Украинската армия обяви днес, че е отблъснала руския флот на около стотина километра от украинските брегове на Черно море, подложени от седмици на морска блокада от кораби на Москва, съобщава БТА. Информацията обаче не може да бъде проверена чрез независим източник.

"В резултат на действията ни за нанасяне на поражение на вражеските военноморски сили, група кораби на руския Черноморски флот бяха отблъснати на разстояние над 100 км от украинските брегове", съобщи в мрежата "Телеграм" украинското министерство на отбраната.

Прочети още...
20:00 | 06 юни 2022

Захарова с предупреждение към американските медии

Русия днес предупреди американските новинарски организации, че рискуват да им бъде отнета акредитацията, ако отношението към руските журналисти в САЩ не се подобри, съобщиха запознати по въпроса източници, предаде БТА, цитирайки Ройтерс.

Прочети още...
19:51 | 06 юни 2022

Tанкер с американски природен газ за България се разтоварва на пристанище в Турция

България получи първия танкер с американски втечнен газ. От Министерството на енергетиката съобщават за Нова телевизия, че синьото гориво е пристигнало и вече се разтоварва.

Прочети още...
19:45 | 06 юни 2022

Министрите на отбраната от формата Б9 с обща позиция относно променената среда за сигурност и адаптацията на НАТО

Министърът на отбраната на Република България Драгомир Заков участва днес, 6 юни, в среща на министрите на отбраната на страните от формата „Букурещ 9“ (Б9).

Прочети още...
19:29 | 06 юни 2022

Ето с какво ни заплашва шефът на „Роскосмос“

Несъществуващата ракета „Сармат“ отново се появи като заплаха от руска страна, този път към България. Шефът на „Роскосмос“ Дмитрий Рогозин заплаши страната ни с ядрената ракета, след като България отказа самолет на Сергей Лавров да премине през нашето въздушно пространство.

Прочети още...
18:55 | 06 юни 2022

Борис Джонсън обсъди с Киев усилията за премахване на зърнената блокада

Британският премиер Борис Джонсън обсъди с украинския президент Володимир Зеленски усилията за прекратяване на руската блокада на износа на зърно от Украйна, се казва в съобщение на "Даунинг стрийт", цитирано от ДПА.

Прочети още...
18:40 | 06 юни 2022

Ангел Найденов: България има с какво да помогне на Украйна и да ѝ предостави оръжие

Мисля, че днешната нота от страна на Украйна е повод за възобновяване на дебатите в парламента, но си мисля, че е почти невъзможно да се вземе друго решение. Може и да очакваме, че тази нота ще бъде игнорирана и въобще няма да има дебати в НС. 

Това заяви в предаването "Още от деня" по БНТ бившият военен министър Ангел Найденов по повод изпратената нота за предоставяне на оръжие от страна на посланика на Украйна в България Виталий Москаленко. 

Прочети още...
18:38 | 06 юни 2022

Илияна Йотова: Буди недоумение фактът, че научаваме важни новини от чужди посолства

„Буди недоумение фактът, че такива важни новини научаваме от чужди посолства, в случая – от украинското.“ С тези думи вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова коментира оповестената по-рано днес информация от украинския посланик Виталий Москаленко, че в Министерството на външните работи (МВнР) е подадена нота с искане за предоставяне на оръжие, предаде БТА.

Прочети още...
16:53 | 06 юни 2022

Над 5000 военни от НАТО се намират в Румъния

Броят на военните от НАТО, намиращи се в Румъния в момента, е над 5000, заяви началникът на генералния щаб на отбраната Даниел Петреску, цитиран от БТА.

Прочети още...
16:30 | 06 юни 2022

Украински епископ към руския патриарх Кирил: Ще отговаряте пред Бог за всеки нов гроб

"Вие ще отговаряте пред Бог за всеки един нов гроб и за всяка една майчина сълза по убит син", това заяви епископът от Украинската православна църква (Московска патриаршия) Лонгин, обръщайки се задочно към патриарха на Руската православна църква (РПЦ) Кирил (на снимката), написа свързаното с беларуската опозиция издание "Наша нива".

Прочети още...
15:26 | 06 юни 2022

Германия ще приема руски дисиденти, без те да подават молби за убежище

Германското правителство планира да разреши на около 70 руски дисиденти да живеят и работят в Германия, без да се налага да подават молба за убежище, пише сп. „Шпигел“, цитирано от БТА.

Прочети още...
15:20 | 06 юни 2022

Пленени в Украйна руски войници с разказ за преживяното

Вторият етаж в центъра за задържане е само за пленените във войната руснаци - държат ги отделно от съображения за сигурност. По същата причина не може и да се оповести къде точно се намира въпросният следствен арест, пише "Дойче Веле".

Прочети още...
15:00 | 06 юни 2022

Ню Йорк таймс: Русия се опитва да продава крадено украинско зърно в Африка

"Руските власти предприемат опити, за да продадат откраднато в Украйна зърно на африкански страни", написа вестник "Ню Йорк таймс".

Прочети още...
14:51 | 06 юни 2022

Протест в Белград заради Сергей Лавров: Благодарим ви, комшии!

Неформалната група граждани "Руснаци, украинци, белоруси и сърби заедно против войната" протестира против планираното посещението на Сергей Лавров в Сърбия, което в крайна сметка бе отменено, съобщава вестник "Аваз".

Прочети още...
14:35 | 06 юни 2022

Лукашенко: Визитата на патриарх Кирил в Беларус е знак на единение пред силите на злото

Посещението на патриарха на Москва и на цяла Русия Кирил в Беларус ще съдейства за укрепване на сплотеността пред заплахите на съвремието. Това заяви днес в Минск на среща с предстоятеля на Руската православна църква беларуският президент Александър Лукашенко, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Прочети още...
14:24 | 06 юни 2022

Лавров определи като "безпрецедентно" блокирането на преминаването на самолета му

Руският министър на външните работи Сергей Лавров определи днес като "безпрецедентно" затварянето на въздушното пространство за неговия самолет от три източноевропейски държави, което му попречи да отиде на визита в Сърбия, предадоха световните агенции.

Прочети още...
13:47 | 06 юни 2022

Руските сили са поставили Мариупол под карантина заради страх от холера

Руските сили поставиха украинския град Мариупол под карантина заради страх от холера, пише информационната агенция УНИАН, цитирайки съветник на кмета на града.

Прочети още...
13:40 | 06 юни 2022

Руският посланик в Белград е информирал президента на Сърбия за официалната отмяна на посещението на Сергей Лавров

Посланикът на Русия в Белград Александър Боцан-Харченко информира днес президента на Сърбия Александър Вучич, че посещението на руския външен министър Сергей Лавров е отменено официално, съобщава вестник "Новости".

Прочети още...
13:30 | 06 юни 2022

Взривове отекнаха в украинския град Николаев

В южния украински град Николаев днес отекнаха взривове, съобщава украинската агенция УНИАН. 

Прочети още...
13:17 | 06 юни 2022

Пореден руски генерал е убит в Украйна

За смъртта на пореден руски генерал в Украйна съобщи киевското издание УНИАН.

Прочети още...
12:41 | 06 юни 2022

Нинова категорична: Няма да изнасяме оръжие за Украйна

Няма нужда МВнР да изпраща искането на Украйна в Министерството на икономиката и индустрията. Народното събрание реши - България няма да изнася оръжия за Украйна. Казусът е затворен. Това заяви министърът на икономиката и индустрията Корнелия Нинова, съобщиха от пресцентъра на министерството.

Прочети още...
12:31 | 06 юни 2022

Украйна ликвидира един от най-кръвожадните касапини - Ваха

Украинските въоръжени сили са ликвидирали в района на Харков боеца от частната военна компания „Вагнер“ Владимир Андонов – Ваха, пише Офнюз.

Прочети още...
12:09 | 06 юни 2022

Москва разрешава износа на зърно през Одеса?

Руското правителство планира да разреши на кораби, превозващи зърно, да напускат пристанището на Одеса, според доклад, цитира от ДПА, която се позовава на проправителствения вестник "Известия".

Прочети още...
12:03 | 06 юни 2022

МВнР: На Лавров е забранено да влиза в ЕС и го спряхме

Българското министерство на външните работи потвърди, че е отказало разрешение за прелитане на самолета на външния министър на Русия Сергей Лавров.

Прочети още...
11:11 | 06 юни 2022

Европейският парламент ще подкрепи готовността на Турция да посредничи за изход от войната в Украйна

Европейският парламент ще обсъди тази вечер доклад за Турция, сочи дневният ред за седмичната сесия на евродепутатите в Страсбург, предаде БТА.

Прочети още...
10:07 | 06 юни 2022

Шефът на "Роскосмос" заплаши България с ядрена ракета

Шефът на Роскосмос Дмитрий Рогозин заплаши България с ядрена ракета Сармат, заради твърденията, че е затворила въздушното си пространство за самолета на Лавров. Вчера ТАСС съобщи, цитирайки сръбския вестник "Вечерне новости", че България, Северна Македония и Черна гора не пускат самолет на руския външен министър Сергей Лавров да мине през тяхното въздушно порстранство, за да иде на посещение в Сърбия на 6 и 7 юни. По-късно новината бе потвърдена и от говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

Прочети още...
08:36 | 06 юни 2022

Граничещите със Сърбия страни са отказали да пропуснат самолета на Лавров до Белград, потвърди Мария Захарова

Граничещите със Сърбия страни отказаха да пропуснат самолета на руския външен министър Сергей Лавров през своето въздушно пространство до Белград, потвърди говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

Прочети още...
08:26 | 06 юни 2022

Москаленко поискал оръжие за Украйна от външното ни министерство, но още няма отговор

Украинският посланик Виталий Москаленко е поискал официално с нота оръжие за Украйна от външното ни министерство, но още няма отговор. 

Прочети още...
07:41 | 06 юни 2022

“Сънди Таймс”: Кремълските тролове сеят раздор в България, като създават проблем с бежанците

Преди три месеца, когато първите украински бежанци дойдоха в луксозния морски курорт Свети Константин и Елена, те бяха посрещнати с отворени обятия. Хиляди жени и деца бяха настанени в хотелски стаи по българското Черноморие, а на хотелиерите правителството даде от европейско финансиране допълнително пари за всеки един бежанец, припомня вестникът.

Прочети още...
07:16 | 06 юни 2022

Великобритания изпраща ракети с голям обсег на Украйна

Великобритания също ще изпрати ракети с голям обсег на Украйна въпреки заплахите на Владимир Путин.

Прочети още...
06:56 | 06 юни 2022

Официално: Посещението на Лавров в Сърбия e отменено

Посещението на руския министър на външните работи Сергей Лавров в Сърбия е отменено заради отказа на България, Република Северна Македония и Черна гора да отворят въздушното си пространство за самолета на Лавров.

Прочети още...
06:30 | 06 юни 2022

Зеленски посети два града в близост до фронтовата линия в сблъсъците с руската армия

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че е посетил два града в близост до фронтовата линия в сблъсъците с руската армия.

10143 15

Коментари 15

Добави коментар
НЕ ИСКАМ

2022.06.07 | 04:36

15
САМО ПОБЕДА, ПОБЕДА , И ПОБЕДА НА СЛАВНАТА КРАСНАЯ АРМИЯ ..
Слава на Усрайна

2022.06.06 | 22:49

14
Слава на мъдрия Путин победителя на джендъризма
Слава на Усрайна

2022.06.06 | 21:43

13
Края им ще е отвратителен като на жалкия Прокопенко
Слава на Усрайна

2022.06.06 | 21:42

12
Укрите губят безвъзвратно държавата си за да угодят на янките

2022.06.06 | 21:30

11
ПУТИН УНИЗИ РУСИЯ КАТО ЗАПЛАХА ЗА ЦИВИЛИЗОВАНИЯ СВЯТ !!!

2022.06.06 | 21:18

10
ПУТИН ПРОПИЛЯ ДЕСЕТИЛЕТИЯ В ОГРАБВАНЕ НА РУСИЯ, ВМЕСТО РАЗВИВАНЕ НА ТЕХНОЛОГИИ И ПРОИЗВОДСТВО !!! РУСКИТЕ МОЗЪЦИ ИЗТЕКОХА В ЧУЖБИНА !!! РУСИЯ ИЗОСТАНА СПРЯМО КИТАЙ, ЕВРОПА И АМЕРИКА !!! РУСКИТЕ ДИСИДЕНТИ ГО ИЗОБЛИЧИХА !!! ПУТИН ЗАПОЧНА ВОЙНИ В ГРУЗИЯ ЧЕЧНЯ СИРИЯ И УКРАЙНА !!! ПРЕДИЗВИКА НЕЗАПОМНЕНА ЕМИГРАЦИОННА ВЪЛНА В ЕВРОПА, ПОВИШАВАНЕ НА ЦЕНИТЕ И СВЕТОВНА ХРАНИТЕЛНА КРИЗА !!!
Слава на Усрайна

2022.06.06 | 21:04

9
Слава на Героя

2022.06.06 | 20:07

8
Подкрепям Украйна, а не Русия, поради следните причини: 1. Украйна е братски народ. 2. Ние сме християнизирали Украйна. 3. Дали сме азбуката на Киевска Рус. 4. 70% от войнишкия състав в руската армия през 1878г. са украинци. 5. Над 200 000 българи са се преселили в земите на Украйна, област Бесарабия. 6. Украйна признава, че е получила азбуката и християнството от България (за разлика от Русия). 7. Украйна никога не е организирала и финансирала бунтове, метежи, въстания и преврати в България. 8. Украйна никога не е организирала политически убийства в България. 9. Украйна никога не е крала архивите ни. 10. Украйна не е крала златния ни резерв. 11. Украйна никога не е разпокъсвала землището ни. 12. Украйна никога не е насъсквала Сърбия, Румъния или Турция да ни нападнат. 13. Украйна не е измисляла нови, несъществуващи езици. 14. Украйна не е измисляла несъществуващите македонска, тракийска, шопска и добруджанска нации. 15. Украйна никога не ни е обявявала ВОЙНА!!! 16. Украйна никога не е прехвърляла диверсионни групи на наша територия. 17. Украйна никога не е имала свои "украинофилски" партии в България, имащи за цел дестабилизацията на държавата и обществото. 18. Украйна никога не е финансирала и поддържала национални движения „Украинофили“, нито участва в правенето на събори, където се веят украински знамена. 19. Украйна не ни продава най-скъпия петрол и газ в Европа. 20. Украйна не заселва стотици хиляди украинци по нашето Черноморие. 21. Украйна не е пращала въоръжени терористи в България. 22. Украински политици не са заявявали, че ще ни изкупят и другата половина от Черноморието, след като вече били изкупили едната половина. 23. Украйна не е финансирала чудовищни терористични атентати в България, най-големите и кървави в света за времето си. 24. Украйна не е промила мозъците на 80% от българите да ѝ се кланят и да предават България, нито дели хората на украинофили и украинофоби, за да внася допълнително разделение и разединение у българите. 25. Украйна не е нападала (за последните 1000 г.), бомбардирала и окупирала България. 26. Украйна не притежава между 30 и 50% от българската икономика и не ни държи в 100-процентова енергийна зависимост от нея посредством свои хора в българския парламент, съдебни и правоохранителни служби и структури. 27. Украйна няма 45-метрови паметници, символизиращи престъпен режим и не ни заплашва, че ще ни се случи случка, ако ги махнем. 28. Украйна не ни е пренаписвала и фалшифицирала историята. 29. Украйна не ни натяква постоянно как ни била освобождавала два пъти и как трябва да сме ѝ вечно благодарни, тоест надупени и подчинени. 30. Украйна не е поставяла свое марионетно правителство и престъпен режим и диктатура, които управляваха 45 години, избиха цвета и елита на нацията и върнаха България със 100 години назад в развитието и. Има и други причини, но тези са основните
Мери

2022.06.06 | 19:46

7
А гадните украинци - касационен, които излъчиха видео как са заклали пленени и завързани руснаци, кой ще ги убие и оповести. Айде стига с тая евтина пропаганда.
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2022.06.06 | 18:38

5
Ваха сега е при дяволите и един Орко по-малко на свещената Украинска земя! :)
Джо

2022.06.06 | 18:59

6
Педерас!!!!!!!!!!

Добави коментар

Водещи новини