Борис Джонсън обсъди с Киев усилията за премахване на зърнената блокада

  • 06 юни 2022 18:55

  • 871
  • 12
Борис Джонсън обсъди с Киев усилията за премахване на зърнената блокада
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Британският премиер Борис ДжонсънБорис ДжонсънБорис Джонсън е британски политик - роден на 19 юни 1964 г. в Ню Йорк. Прадядо му по бащина линия е обсъди с украинския президент Володимир ЗеленскиВолодимир ЗеленскиВолодимир Зеленски  е украински артист, сценарист, продуцент и политик. Володимир (понякога усилията за прекратяване на руската блокада на износа на зърно от Украйна, се казва в съобщение на "Даунинг стрийт", цитирано от ДПА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13588

Официалният говорител на министър-председателя заяви, че двамата лидери са имали "задълбочена" дискусия, по време на която са обсъдили актуалната обстановка на бойното поле и продължаващата офанзива на Москва в Донбас.

Телефонният разговор се състоя, след като наскоро Великобритания потвърди, че се присъединява към САЩ в снабдяването на Украйна с реактивни системи за залпов огън, способни да поразяват цели на разстояние до 80 км.

Говорителят заяви, че Зеленски е запознал премиера с впечатленията си за актуалната обстановка на бойното поле, получени при вчерашното му посещение на фронтовата линия в Украйна и е изтъкнал "силната воля на украинските въоръжени сили да се бият". Украинският президент е посочил в разговора и какви са нуждите на украинската армия, за които разчита на подкрепа.

"Лидерите обсъдиха и дипломатическите преговори и усилията за прекратяване на вредната руска блокада на украинския износ на зърно", каза говорителят. "Те се споразумяха да засилят сътрудничеството със съюзниците, включително с лидерите от Г-7, за постигане на напредък в прекратяването на незаконната руска инвазия и подпомагането на украинската икономика."

Руската блокада по море задушава икономиката на Украйна, която е един от водещите износители на зърно в света, и застрашава продоволствените доставки за едни от най-бедните страни по света, отбелязва ДПА.

Говорителят на "Даунинг стрийт" каза, че британският премиер е "отворен за всякакви предложения" за решаване на въпроса, с изключение на употребата на военна сила от Запада, което на този етап е "неосъществимо" като вариант.

Москва разрешава износа на зърно през Одеса?

Зеленски съобщи на пресконференция в Киев, че количеството на блокираното в Украйна зърно може да достигне до есента 75 милиона тона и затова поиска страната му да получи противокорабни ракети, за да може да осигури безопасен коридор за износа на зърнената си реколта, предаде Ройтерс.

Той уточни, че Украйна е обсъдила с Великобритания и Турция идеята военноморските сили на трета страна да гарантират преминаването на украинското зърно през Черно море, където в момента Русия има надмощие.

Най-добрата гаранция за безопасното му транспортиране обаче си остава украинското оръжие, каза той пред репортерите.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
871 12

Свързани новини

Коментари 12

Добави коментар
Слава на Усрайна

2022.06.06 | 23:08

12
Ужас педрилите пак се валят в лайна
Анонимен

2022.06.06 | 23:08

11
ЩЕ СМУЧА КАМБАНКИТЕ ОТ ГЪЗИНИТЕ НА ВОНЯЩИ УКРАЙНСКИ ГЪЗИНИ
Анонимен

2022.06.06 | 23:07

10
ЕВТИНИ ФЕДЕРКИ НА ФЕНОВЕ НА ЗЕЛЕНСКИ
Анонимен

2022.06.06 | 23:07

9
ЩЕ ЛАПАМ ФАЛОСИ И ЩЕ ЛИЖА КОЗИНЯВИ ГЪЗИНИ НА УКРИ
Анонимен

2022.06.06 | 23:06

8
ПУТИН УНИЗИ ВСИЧКИ НАС ПЕДРАЗИТЕ ЗАЩОТО НИ РИТА У ГЪЗИНИТЕ

2022.06.06 | 21:33

7
ПУТИН УНИЗИ РУСИЯ КАТО ЗАПЛАХА ЗА ЦИВИЛИЗОВАНИЯ СВЯТ !!!

2022.06.06 | 21:28

6
ПУТИН УНИЗИ РУСИЯ КАТО ЗАПЛАХА ЗА ЦИВИЛИЗОВАНИЯ СВЯТ !!!

2022.06.06 | 21:17

5
ПУТИН ПРОПИЛЯ ДЕСЕТИЛЕТИЯ В ОГРАБВАНЕ НА РУСИЯ, ВМЕСТО РАЗВИВАНЕ НА ТЕХНОЛОГИИ И ПРОИЗВОДСТВО !!! РУСКИТЕ МОЗЪЦИ ИЗТЕКОХА В ЧУЖБИНА !!! РУСИЯ ИЗОСТАНА СПРЯМО КИТАЙ, ЕВРОПА И АМЕРИКА !!! РУСКИТЕ ДИСИДЕНТИ ГО ИЗОБЛИЧИХА !!! ПУТИН ЗАПОЧНА ВОЙНИ В ГРУЗИЯ ЧЕЧНЯ СИРИЯ И УКРАЙНА !!! ПРЕДИЗВИКА НЕЗАПОМНЕНА ЕМИГРАЦИОННА ВЪЛНА В ЕВРОПА, ПОВИШАВАНЕ НА ЦЕНИТЕ И СВЕТОВНА ХРАНИТЕЛНА КРИЗА !!!

2022.06.06 | 20:31

4
бял КАПУТ ще го духаш на Путин скоро

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини