ДЕН 64 ОТ ВОЙНАТА: Байдън: Няма да оставим Москва да сплашва европейските страни

  • 28 април 2022 21:42

  • 8801
  • 24
ДЕН 64 ОТ ВОЙНАТА: Байдън: Няма да оставим Москва да сплашва европейските страни
© gettyimages

Войната в Украйна продължава 64-ти ден. Novini.bg следи за вас развитието на военните действия. 

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13440

Последвайте канала на

22:04 | 28 април 2022

САЩ ще пренасочат продажби на газ в помощ на България и Полша

Съедините щати могат да пренасочат продажбата на природен газ, за да помогнат на Полша и България. Това обяви американският президент Джо Байдън.

Прочети още...
21:58 | 28 април 2022

Гутериш призна: ООН не успя да попречи на войната в Украйна

Съветът за сигурност на ООН не успя да попречи на войната в Украйна или да я прекрати, заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш на пресконференция в Киев, предаде Франс прес.

Прочети още...
21:37 | 28 април 2022

Два ракетни удара в Киев, има жертви

Ракетен удар по сграда на предприятие тази вечер в Киев. Около 20:15 ч., в центъра на украинската столица са се чули два взрива, информира екип на NOVA на място.

Прочети още...
21:09 | 28 април 2022

Илияна Йотова: Нашата позиция е последователна от първия ден на войната

Нашата позиция е последователна от първия ден на войната, каза в отговор на журналистически въпрос в Сандански вицепрезидентът Илияна Йотова, където беше гост на празника на града, предаде БТА.

Прочети още...
20:54 | 28 април 2022

Байдън иска от Конгреса 33 млрд. долара за Украйна

Президентът на САЩ Джо Байдън планира да поиска от Конгреса 33 милиарда долара за Украйна - рязко увеличение на американското финансиране за войната, която източноевропейската страна води с Русия - както и нови юридически инструменти за затягане на санкциите и отнемане на активи от руски олигарси, предаде Ройтерс, като цитира американски представители.

Прочети още...
20:29 | 28 април 2022

Байдън: Няма да оставим Москва да сплашва европейските страни

САЩ няма да оставят  Москва да сплашва европейските страни, заплашвайки ги да ги лиши от енергийни ресурси. Това заяви днес президентът на САЩ Джо Байдън след спирането на руските газови доставки за Полша и България, предаде Франс прес.

Прочети още...
20:25 | 28 април 2022

Шведската премиерка отхвърли възможността за провеждане на референдум за членство в НАТО

Шведското правителство не възнамерява да провежда референдум, ако парламентът реши да одобри подаването на молба за членство в НАТО, предаде Ройтерс, позовавайки се на изказване на премиерката Магдалена Андершон.

Прочети още...
20:17 | 28 април 2022

Украйна е установила 8000 случая на предполагаеми военни престъпления от началото на войната

Украински следователи са идентифицирали над 8000 случая на предполагаеми военни престъпления от началото на руската инвазия в Украйна. Това заяви днес украинската главна прокурорка Ирина Венедиктова, предаде Франс прес.

Прочети още...
20:06 | 28 април 2022

Британец загина в Украйна, друг е обявен за безследно изчезнал

Един британец е загинал в Украйна, а друг е обявен за безследно изчезнал, съобщи британското външно министерство, цитирано от Франс прес.

Прочети още...
19:55 | 28 април 2022

Шествие в столицата в подкрепа на военна помощ за Украйна

Българите отново излязоха на мирно шествие в подкрепа на Киев.

Прочети още...
19:23 | 28 април 2022

С какви възможности разполага Европа, ако Русия спре кранчето на газа

Руският газов гигант "Газпром" спря доставките на синьо гориво за България и Полша, събуждайки отново опасенията на Европа, че доставките може изцяло да секнат предвид сблъсъка между Русия и Запада заради искането на Москва да ѝ се плаща в рубли.

Прочети още...
19:07 | 28 април 2022

Столтенберг: НАТО е готова да подкрепя Киев в продължение на години в борбата ѝ срещу руската инвазия

НАТО е готова да продължи подкрепата си за Украйна в борбата ѝ срещу руската инвазия за години напред и да помогне на Киев да направи преход от оръжия от съветско време към модерни западни оръжейни системи, предаде Ройтерс, позовавайки се на изказване на генералния секретар на организацията Йенс Столтенберг.

Прочети още...
18:05 | 28 април 2022

Байдън предложи предаване на Украйна на конфискуваните руски активи

Белият дом предложи днес да се използват конфискуваните от руски олигарси авоари за компенсиране на щетите, причинени на Украйна от руската инвазия, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Прочети още...
17:54 | 28 април 2022

Тодор Тагарев: Или си васал на Русия, или си нейн враг, друго положение няма

Жалко, че един от коалиционните партньори не отиде в Киев. Но това показва, че БСП продължава да действа в интерес на своите ментори от Кремъл. Това заяви в студиото на "Лице в лице" по bTV бившият служебен министър на отбраната Тодор Тагарев.

Прочети още...
17:21 | 28 април 2022

След срещи в Брюксел: Добри новини за природния газ

В България се ситуира регионален координационен център, който ще управлява общата употреба на газовата и на електрическата инфраструктура за Югоизточна Европа, Италия и региона като цяло. Това обяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев на брифинг в Брюксел след срещи в Европейската комисия.

Прочети още...
17:17 | 28 април 2022

Петков: Ще се радвам България да е част от реконструкцията на Украйна

Украйна ще спечели тази война! Това заяви премиерът Кирил Петков след срещата му с Володимир Зеленски.

Прочети още...
17:03 | 28 април 2022

Зеленски: Готови сме да снабдяваме България с електроенергия

Обсъдихме взаимодействие в енергетиката - Украйна е готова да снабдява България с електроенергия, да съдейства за диверсификацията на газа през трансбалканския газопровод. Това заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски на брифинг след разговори с българската делегация.

Прочети още...
16:50 | 28 април 2022

Мария Захарова: Западът да престане да тества търпението на Русия

От Министерството на външните работи на Русия излязоха с предупреждение към западните държави, призовавайки ги да спрат "да окуражават" Украйна да нанася въздушни удари във вътрешността на руската територия.

Прочети още...
16:07 | 28 април 2022

Руският посланик посъветва Кирил Петков да посети ДНР и ЛНР

Продължаваме да следим внимателно воденото сред политически обществени кръгове обсъждане относно евентуални доставки на оръжия и амуниция от България на псевдогероите на Украйна. Разчитаме, че официалната София в пълен обем оценява всички негативни последици на такава стъпка за по-нататъшните руско-български отношения. Това пишат от Руското посолство в България в страницата си във "Фейсбук".

Прочети още...
15:41 | 28 април 2022

Започна срещата между Петков и Зеленски

Започна срещата между българския премиер Кирил Петков и украинския президент Володимир Зеленски, съобщават от правителствената пресслужба.

Прочети още...
15:30 | 28 април 2022

Румъния е готова да доставя оръжие на Украйна

Румъния е готова да доставя оръжие на Украйна, заяви председателят на Камарата на депутатите на румънския парламент Марчел Чолаку, който посети Украйна по-рано тази седмица заедно с премиера и външния министър, съобщава телевизия Диджи 24.

Прочети още...
15:01 | 28 април 2022

България получи близо 150 млн. евро от Брюксел за украинските бежанци

България е получила 148 360 870 евро от кохезионните фондове. Най-много средства получава Полша - 562 098 072 евро, тъй като страната е приела най-много бежанци от Украйна. Парите са по линия на инструмента за сближаване за бежанците в Европа (CARE).

Прочети още...
14:58 | 28 април 2022

От МВнР призовават българските граждани да се въздържат от всякакви пътувания до Молдова

Предвид усложняващата се обстановка в и около Молдова, от Министерството на външните работи (МВнР) призовават българските граждани да се въздържат от всякакви пътувания до страната. Това се посочва в съобщение на МВнР.

Прочети още...
14:54 | 28 април 2022

Ердоган и Путин са разговаряли по телефона за войната в Украйна и размяната на затворници между Русия и САЩ

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е разговарял по телефона с руския президент Владимир Путин, предаде турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Прочети още...
14:37 | 28 април 2022

Украинската армия ще се сдобие от Германия с танкове "Гепард"

Германия обяви тази седмица, че ще подпомогне Украйна с тежка военна техника, като за целта ще изпрати танкове "Гепард", които да бъдат използвани от украинската армия в конфликта им с Русия.

Прочети още...
14:06 | 28 април 2022

Кремъл: Доставките на оръжия за Украйна създават опасност за европейската сигурност

Доставките на оръжия за Украйна създават опасност за европейската сигурност, заяви днес Кремъл, след като британската министърка на външните работи Лиз Тръс отправи нов призив на Киев да бъдат доставяни още тежки оръжия, предаде Франс прес.

Прочети още...
13:17 | 28 април 2022

Столтенберг: Финландия и Швеция ще могат бързо да се присъединят към НАТО, ако кандидатстват за членство

Финландия и Швеция ще могат да се присъединят към НАТО бързо, ако решат да поискат членство в западния военен съюз, заяви днес генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг, цитиран от Ройтерс.

Прочети още...
13:07 | 28 април 2022

Газпром: Заявките от Европа за руски газ са се увеличили до 62,9 милиона кубични метра

Заявките за руски газ от европейските потребители днес са се увеличили до 62,9 милиона кубични метра, съобщи пред журналисти говорителят на "Газпром" Сергей Куприянов, цитиран от ТАСС. 

Прочети още...
12:05 | 28 април 2022

Руска журналистка попадна зад решетките, след като дръзна да разгневи Кремъл за войната в Украйна

Руската журналистка Мария Пономаренко от новинарската агенция RusNews е била арестувана от властите, тъй като информирала обществеността за руските въздушни атаки срещу драматичния театър в Мариупол през месец март, който бе използван за убежище от 1500 украинци.

Прочети още...
11:36 | 28 април 2022

Зам.-командирът на полк "Азов": Тази война цели унищожаването на един народ

През нощта руската армия хвърли колосално количество фосфорни бомби върху Мариупол. Бяха нанесени около 50 въздушни удара. Това заяви в обръщение заместник-командирът на полк "Азов" капитан Святослав Паламар във видеосъобщение, предават украински медии

Прочети още...
11:33 | 28 април 2022

Петков в Украйна: Не може да гледаме разрушение и да кажем, че за българския интерес е най-добре да не виждаме

Като част от демократичния свят не можем да бъдем безучастни. Не можем да кажем, че някакви хора умират, а нас не ни интересува. „Продължаваме промяната“ ще гласуваме за военна подкрепа за Украйна. Това заяви премиерът Кирил Петков пред журналисти в Украйна.

Прочети още...
11:13 | 28 април 2022

Генералният секретар на ООН в Бородянка: Война през 21 век е нещо абсурдно

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш пристигна тази сутрин в Бородянка, близо до Киев. Украинците обвиняват руснаците, че са извършили насилие срещу населението на градчето по време на окупацията си през март, съобщи Франс прес.

Прочети още...
11:04 | 28 април 2022

Лена Бориславова от Украйна: Гледките са потресаващи

"Пътувахме нормално, всичко беше наред, не е имало смущаващи ситуации. Гледките обаче са потресаващи". Това заяви от град Бородянка началникът на кабинета "Петков" Лена Бориславова, част от българската делегация, която е на посещение в Украйна, предава Нова телевизия. 

Прочети още...
09:58 | 28 април 2022

Кирил Петков вече е в Киев

Българската делегация, водена от премиера Кирил Петков, пристигна на централната гара в Киев.

Прочети още...
09:50 | 28 април 2022

Председателят на парламента на РСМ: Случващото се в Украйна е геноцид

Председателят на парламента на Северна Македония Талат Джафери нарече случващото се в Украйна геноцид, предаде агенция МИА.

Прочети още...
09:06 | 28 април 2022

Федерика Могерини: Икономиката на Русия ще пострада сериозно в бъдеще

Икономиката на Русия ще пострада сериозно в бъдеще, не само заради санкциите, но и заради самия свят. Когато започваш такава война, знаеш, че голям поток от средства ще бъде насочен към военната машина, затова мисля, че икономиката на Русия ще пострада сериозно.

Прочети още...
08:40 | 28 април 2022

Серия от експлозии разтърси украинския град Херсон

В южния украински град Херсон късно снощи отекна серия от експлозии край телевизионната кула. Това доведе до временно спиране на руски телевизионни канали, съобщиха украински и руски медии, цитирани от Асошиейтед прес.

Прочети още...
07:38 | 28 април 2022

Мартин Димитров за спрения газ: Това е опит на Москва да разедини ЕС

България зависи над 80% от руския газ. За каква диверсификация говорят от ГЕРБ, ако сме толкова зависими. Минаха 12 години, а интерконекторът с Гърция не е готов, а той е въпрос на национална сигурност. Това заяви в ефира на БНТ  депутатът от  ДБ Мартин Димитров.

Прочети още...
07:10 | 28 април 2022

Зеленски: Русия изнудва Европа с газовите доставки

Президентът на Украйна Володимир Зеленски осъди решението на Русия да спре доставките на газ за България и Полша като изнудване на Европа, предава Нова телевизия. 

Прочети още...
06:58 | 28 април 2022

Амал Клуни: Украйна е кланица в сърцето на Европа

Адвокатката в областта на правата на човека Амал Клуни призова страните в ООН да се съсредоточат върху международното правосъдие за военните престъпления в Украйна, съобщи Ройтерс, така че доказателствата за престъпленията да не стоят на съхранение - както е станало с жертвите на "Ислямска държава" (ИД) в Ирак и Сирия.

Прочети още...
06:35 | 28 април 2022

"Майкрософт": Руските кибератаки срещу Украйна се извършват едновременно с физически нападения

Кибератаки на подкрепяни от държавата руски хакери са унищожили данни на десетки организации в Украйна и са довели до "хаотична информационна среда", се казва в доклад на "Майкрософт", съобщи Асошиейтед прес.

Прочети още...
06:29 | 28 април 2022

Европейският парламент с критики към Москва заради спрените доставки на газ за България и Полша

Социалистите и демократите в Европейския парламент заявяват, че е изключително важно единството на Европейския съюз да не бъде подкопавано от опитите на Русия да създаде разделение, става ясно от разпространена от пресофиса на групата информация.

Прочети още...
06:21 | 28 април 2022

Блинкън очаква средствата за Украйна да включват и такива за продоволствена сигурност

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че очаква  исканите от администрацията на Джо Байдън допълнителни средства в подкрепа на Украйна да включват средства за продоволствена сигурност, съобщи Ройтерс.

Прочети още...
06:16 | 28 април 2022

Украинският министър на отбраната: Украйна я очакват изключително тежки седмици

Украинските власти заявиха днес, че Украйна я очакват "изключително тежки седмици" в борбата с руската армия, предаде Франс прес.

Прочети още...
06:11 | 28 април 2022

Руски медии: Украйна обстрелва с ракети Херсон

Украйна изстреля три ракети по центъра на южния град Херсон в сряда вечерта, но руските окупационни сили свалиха две от тях, съобщи Ройтерс, цитирайки РИА Новости. Руската медия се позовава на източник от службите за сигурност.

8801 24

Свързани новини

Коментари 24

Добави коментар

2022.04.29 | 06:51

24
Руснаците са една бензиностанция които вече нямат копувачи.Глад щеги мори.Приключват путин лие президент.
ПУТИН НИ Е ВРАГ

2022.04.28 | 11:17

11
САМ СИ ГО ПРИЗНА. НЕ ГО ЖАЛЕТЕ

2022.04.29 | 06:50

23
Радеф оставка а ние си имаме гн Кирил Петков и Асен Василев.Те са нашата гордост.Путлер и русофилите нямат никакъв шанс.
Анонимен

2022.04.28 | 23:06

22
Смърт за Русия.
Анонимен

2022.04.28 | 23:06

21
Смърт за Русия
Дъртото джудже скоро

2022.04.28 | 22:42

20
ще мре. И е враг на целия свят.

2022.04.28 | 11:49

13
ФАШИСТЕЕЕ ША ТА СПУКАМ

2022.04.28 | 22:27

19
Майка ви УСЛУЖЛИВА.....
RR

2022.04.28 | 20:19

18
Момичета от вашия район за секс - easydating4u.site Влезте и се разтоварете:)

2022.04.28 | 19:08

17
И в кои депутатски джоб ще влязат тези пари???

2022.04.28 | 18:30

16
И кои пуска бомбите над Херсон не казвате нали
В

2022.04.28 | 12:48

15
Дрогата пак се обади.Нали вия направихте това с избиването на мирно население,сега си го получихте.
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2022.04.28 | 12:21

14
Както винаги Зеленски е прав! Това го правят само терористите, като Рашистката федерация! Агресорска русия за два месеца направи така, че над 3 милиона украинци да напуснат страната, още няколко милиона да бъдат преместени от домовете си, десетки хиляди да загинат ДА НЕ СПОМЕНАВАМ КОЛКО ДЕЧИЦА СИ ОТИДОХА заради руските безразборни бомбардировки! Това са факти, и всеки, който застава на страната на агресора трябва да си плати за подпомагане на руския фашизъм!
ПУТИН НИ Е ВРАГ

2022.04.28 | 10:42

9
Сам си го призна. Не го жалете. Бойпоканчето

2022.04.28 | 11:48

12
ЗЕЛЕНСКИНИ Е ВРАГ !
БОЙПОКАНЧЕТО

2022.04.28 | 10:43

10
За руските агресори и окупатори

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини