Председателят на парламента на РСМ: Случващото се в Украйна е геноцид

  • 28 април 2022 09:50

  • 865
  • 5
Председателят на парламента на РСМ: Случващото се в Украйна е геноцид
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Председателят на парламента на Северна Македония Талат Джафери нарече случващото се в Украйна геноцид, предаде агенция МИА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13579

Джафери е първият високопоставен служител от Северна Македония и първият председател на парламент от региона, който посещава Украйна.

Ние, хората от Западните Балкани, имаме живи спомени от такива картини отпреди две десетилетия. Рачак в Косово е жив в паметта ни, Сребреница в Босна и Херцеговина е жива в паметта ни. Разбира се, ние най-добре разбираме какво означават тези картини, каза Джафери след посещение в Ирпин и Гостомел.

По покана на председателя на Върховната Рада Руслан Стефанчук вчера в Украйна бяха председателят на горната камара на румънския парламент Флорин Къцу, председателят на парламента на Северна Македония Талат Джафери и председателката на Националния съвет на Швейцария Ирен Келин, съобщават македонски и румънски медии.

Стефанчук написа във Фейсбук, че председателят на румънския Сенат и председателите на парламентите на Северна Македония и Швейцария ще продължат да подкрепят Украйна.

„Това казаха и след като видяха с очите си Гостомел и Ирпин“, посочи Стефанчук, който нарече тримата „наши приятели“, които са готови да помагат на Украйна на двустранно и международно равнище. 

Серия от експлозии разтърси украинския град Херсон

Председателят на Сената на Румъния Флорин Къцу съобщи във Фейсбук, че посещението е било планирано през април с цел запознаване с жестокостите, извършени от руските сили в Украйна, и с плана за възстановяване на страната след войната.

Къцу посочи, че е говорил пред Конгреса на местните и регионалните власти, председателстван от президента на Украйна Володимир Зеленски, в присъствието на премиера Денис Шмигал.

Председателят на парламента на Северна Македония Талат Джафери посочи, че след като е видял разрушения град Ирпин и руините на летището в Гостомел, лично ще положи усилия институциите и обществеността на Северна Македония да предоставят цялата възможна подкрепа на Украйна заедно с ЕС и международната общност, предаде агенция МИА.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
865 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2022.04.28 | 13:38

5
У нас има много нискоразрядни същества, които подклепят геноцида.
Майтапчи Йово

2022.04.28 | 12:50

4
Геноцид?!? Може ли да има геноцид срещу фашаги?!?
а

2022.04.28 | 10:13

3
а геноцида върху българите в ср кога ще го признаете????? шибани сърбомани
Тенев

2022.04.28 | 10:05

2
А това което вие правите , какво е?

2022.04.28 | 10:03

1
КРАВАРСКИ КУУУУУУРВИИИИИ ЩЕ СЕ ЗАДАВИТЕ СЪС СОБСТВЕНИТЕ СИ ЛАЙНА

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини