ДЕН 55 ОТ ВОЙНАТА: Киев: Русия се готви да щурмува убежището на "Азов" в Мариупол

  • 19 април 2022 19:49

  • 15132
  • 61
ДЕН 55 ОТ ВОЙНАТА: Киев: Русия се готви да щурмува убежището на "Азов" в Мариупол
© Getty Images

В 55-ия ден от войната в Украйна руските сили започнаха битката за Донбас. По тази причина френският президент Еманюел Макрон и президентът на САЩ Джо Байдън свикаха спешна среща с ЕС, ЕК и НАТО. Novini. bg следи за вас всичко по-важно.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13391

Последвайте канала на

22:47 | 19 април 2022

ЕК одобри близо 21 милиарда евро помощ за германски и полски компании, засегнати от санкциите срещу Русия

Европейската комисия (ЕК) одобри германска схема на стойност 20 милиарда евро за подпомагане на местни компании, засегнати от санкциите срещу Русия, както и 836 милиона евро полска държавна помощ за селскостопанския сектор. Това съобщи БТА позовавайки се на изявление на европейската институция.

Брюксел обяви, че германската схема за подпомагане ще бъде под формата на директни безвъзмездни средства, данъчни или платежни предимства, възстановими аванси, гаранции, заеми, финансиране чрез собствен капитал и хибридно финансиране за всички компании, засегнати от наложените на Русия санкции (с изключение на компаниите във финансовия сектор).

Прочети още...
22:18 | 19 април 2022

Пунктовете за помощи за украинските бежанци са празни

Започна изплащането по 40 лева на ден за бежанец от Украйна на хотелиерите. Първият транш от Министерството на туризма е над 11 милиона лева, а доброволци алармират, че пунктовете за събиране на помощи са празни. 

Над 300 жени и деца, сред които и бебета, спасили се от Мариупол и Николаев, са намерили подслон в Обзор, след като в кризисния център във Варна се наложило да спят на земята, предаде БТВ.

Прочети още...
21:43 | 19 април 2022

Предложенията на ГЕРБ и ДБ за изпращане на военна помощ за Украйна са отпаднали от дневния ред на външната комисия в НС

Двете предложения на ГЕРБ и "Демократична България" за изпращане на военна помощ за Украйна са отпаднали от дневния ред утре на Външната комисия в парламента, потвърди за БНТ председателят ѝ Венцислава Любенова.

Точките са отпаднали с мотива, че трябва да бъдат прецизирани.

Прочети още...
21:37 | 19 април 2022

Гутериш призова за спиране на огъня в Украйна по време на православния Великден

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова за четиридневно спиране на огъня в Украйна, което да започне от 21 април, четвъртък, така че да съвпадне с честването на Великден от православния свят, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. 

Прочети още...
20:50 | 19 април 2022

Руски медии: 120 цивилни са напуснали обсадения завод в Мариупол

Около 120 цивилни, живеещи близо до металургичния завод "Азовстал" в обкръженото от руските сили пристанище на украинския град Мариупол, са напуснали района по хуманитарни коридори, съобщи БТА, цитирайки руската информационна агенция Интерфакс, която на свой ред се позовава на руска държавната телевизия.

Прочети още...
20:47 | 19 април 2022

Шолц: Путин иска да наложи със сила мирни условия, които са неприемливи

Западните лидери са се договорили да продължат да оказват максимална подкрепа за Украйна, но без да се намесват пряко във войната, както и да увеличат международната изолация на Русия.

Прочети още...
20:35 | 19 април 2022

Дмитро Кулеба: Украйна няма да оказва натиск върху държавите, които не изпращат военна помощ

Украйна няма да оказва натиск върху държавите, които не й изпращат военна помощ. Това каза министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба в интервю за БТВ.

Прочети още...
20:07 | 19 април 2022

76 украинци бяха освободени след размяна на пленници с Русия

Седемдесет и шест украинци бяха освободени при нова размяна на военнопленници с Русия, обявиха властите в Киев, но не съобщиха колко са били руснаците, предадени на Москва, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Прочети още...
19:53 | 19 април 2022

Жител на Ирпин: Руснаците се забавляват като стрелят наляво-надясно от танковете си

Мощна руска офанзива в Източна Украйна в началото на Страстната седмица за православните християни. Основните направления са в Харковска, Луганска и Донецка области.

Прочети още...
19:51 | 19 април 2022

ООН: Близо 5 млн. украинци са напуснали страната си, бягайки от войната

Близо 5 милиона украинци са напуснали страната си след началото на нашествието на Русия на 24 февруари, съобщи Организацията на обединените нации, като изрази притеснение от скоростта на бежанския поток, който има риск да се засили, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Прочети още...
19:33 | 19 април 2022

Командирът на полка ”Азов” от Мариупол с разтърсваща молба към света

Командирът на украинската 36-та отделна бригада на морската пехота Сергей Волин, се обърна към целия свят от обсадения Мариупол. По думите му повече от 50 дни защитниците на града геройски удържат позициите си въпреки превъзходството на вражеските сили и постоянните въздушни бомбардировки, артилерийски и ракетен обстрел.

Прочети още...
19:21 | 19 април 2022

Джо Байдън обсъди със съюзници на САЩ войната на Русия в Украйна

Американският президент Джо Байдън обсъди днес със съюзници на САЩ по-нататъшните действия във връзка с войната в Украйна, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Прочети още...
19:07 | 19 април 2022

Британското разузнаване очаква "война на изтощение" в Украйна

Според британското разузнаване следващата фаза от войната в Украйна вероятно ще е "война на изтощение" и ще продължи няколко месеца, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Прочети още...
18:43 | 19 април 2022

Премиерът за военната помощ за Украйна: Не трябва да се чувстваме виновни, направили сме повече от други държави

На брифинг в късния следобед днес, попитан дали при днешния си разговор с украинския министър на външните работи Дмитрий Кулеба е повдигнат въпросът за изпращане на военна помощ от България за Укрйна, премиерът Кирил Петков отклони въпроса, като каза, че Кулеба е благодарил на страната ни за приетия голям брой бежанци, предаде репортер на Novini.bg.

Прочети още...
17:36 | 19 април 2022

Плевнелиев обвини управляващите в лъжа: Индиректно доставяме оръжие за Украйна

Индиректно доставяме оръжие за Украйна. Това заяви в предаването „Денят на живо“ по NovaNews Росен Плевнелиев, президент на Република България в периода 2012-2017 г.

Прочети още...
17:05 | 19 април 2022

Започна разплащането към хотелите за настаняване на украински бежанци

Министерство на туризма започна разплащане към хотелите по програмата за хуманитарна помощ за украинските бежанци, съобщиха от ресорното ведомство.

Прочети още...
16:18 | 19 април 2022

Киев: Преговорите ни с Москва са замразени

"Диалогът ни с Русия е замразен", това каза съветникът на украинския президент Володимир Зеленски и член на преговорния екип на Киев с Москва Михайло Подоляк, предаде УНИАН.

Прочети още...
16:06 | 19 април 2022

Русия обяви още европейски дипломати за персона нон грата

Руското министерство на външните работи обяви във вторник в поредица от изявления, че обявява белгийски и нидерландски служители за персона нон грата като отговор на експулсирането на руски дипломати от страни от ЕС, съобщава БНР. 

Прочети още...
15:56 | 19 април 2022

Кадиров: Мариупол със сигурност ще падне днес

Лидерът на руската република Чечения Рамзан Кадиров изрази днес увереност, че и последното останало гнездо на украинска съпротива в ключовото пристанище Мариупол ще бъде ликвидирано до броени часове, предаде Ройтерс.

Прочети още...
15:38 | 19 април 2022

Унгария няма да подкрепи ембарго на ЕС върху вноса на руски нефт и газ

"Нашата страна няма да подкрепи евентуално налагане от страна на Европейския съюз ембарго върху вноса на руски газ и нефт", това каза унгарският министър на външните работи Петер Сиярто, предаде сръбското радио Б92.

Прочети още...
15:28 | 19 април 2022

Отломки от унищожени танкове, трупове и въпроси в отвоювано украинско село

Смачкани танкове в калта, разрушени сгради и скърбящи семейства - такава е картината в едно отвоювано село в Източна Украйна, показваща цената, която местните жители и бившите им руски окупатори е трябвало да платят.

Прочети още...
15:11 | 19 април 2022

Семейства издирват наборниците от потъналия кораб "Москва", Кремъл: Не можем да дадем информация

Кремъл отказа във вторник да разкрие детайли за жертвите при потъването на ракетния крайцер "Москва" на фона на искания на родители да разберат исканията за изчезналите си деца, предаде АФП.

Прочети още...
15:05 | 19 април 2022

Чавушоглу: Ще са нужни десетилетия за "възстановяване на доверието" между западните страни и Русия

Несъмнено десетилетия ще бъдат нужни за "възстановяване на доверието" между западните страни и Русия, изтъкна днес турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу, предаде АФП.

Прочети още...
14:59 | 19 април 2022

САЩ обмислят да наложат едно от най-тежките наказания на Русия, получавано досега само от 4 страни

Държавният департамент на САЩ заяви в понеделник, че обмисля възможността да включи Русия в списъка с държави, финансиращи тероризма.

Прочети още...
14:04 | 19 април 2022

Лавров: Руската военна кампания в Украйна навлезе в нова фаза

Руската военна кампания в Украйна навлезе в нова фаза, заяви днес министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров, цитиран от Асошиейтед прес. 

Прочети още...
13:44 | 19 април 2022

Съветник на Зеленски посочи единствения начин за край на войната в Украйна

"Единственият начин да се сложи край на войната срещу нашата страна е ние да получим оръжия, а Русия да бъде обезкръвена чрез налагане на ембарго върху износа на газ и нефт", това заяви съветникът на украинския президент Володимир Зеленски и член на преговорната група с Москва Михайло Пододяк, предаде УНИАН.

Прочети още...
12:59 | 19 април 2022

САЩ: Русия разположи 76 тактически батальонни групи в Украйна

Руските въоръжени сили в Източна и Южна Украйна наброяват 76 тактически батальонни групи, предаде нюзру.

Прочети още...
12:47 | 19 април 2022

Ердоган: Турция ще продължи да полага усилия за слагане на край на конфликта в Украйна

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обеща Турция да продължи да полага усилия за слагане на край на конфликта в Украйна, предадоха турските медии, цитирани от БТА.

Прочети още...
12:26 | 19 април 2022

Руските власти: Белгородска област беше обстреляна от украинските сили

Руските власти съобщиха днес, че Белгородска област е била подложена на обстрел от Украйна, предаде ДПА.

Прочети още...
12:14 | 19 април 2022

Русия оспорва в съда замразяването на международните ѝ резерви

Руската федерация смята, че "замразяването" на международните й резерви е безпрецедентно и ще оспори тези решения в съда. Това заяви гуверньорът на Руската централна банка Елвира Набиулина.

Прочети още...
12:03 | 19 април 2022

Доналд Тръмп: Киев и Москва трябва да постигнат споразумение преди всички да умрат

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп призова да се сложи край на войната в Украйна преди всички да умрат, написа американското издание "Хил".

Прочети още...
11:57 | 19 април 2022

Русия с нов ултиматум към украинските сили в Мариупол

Русия призова днес украинските сили и чуждестранните наемници да напуснат металургичният комбинат "Азовстал" в обсадения град Мариупол до 12 часа московско време (12 часа българско), предаде Ройтерс.

Прочети още...
11:43 | 19 април 2022

Вижте какво остана от руските танкове край Киев

Изоставени и разпадащи се бойни машини – това е останало от руската военна колона танкове край Киев. Видеоклип от мястото изпрати специалният пратеник на Би Ти Ви в Украйна Стоян Георгиев.

Прочети още...
11:42 | 19 април 2022

Кулеба към българите: Това не е онази Русия, която познавате

Дойдох да благодаря на българския народ и българското правителство за това, че приеха украински бежанци. Осъзнаваме човешкия подход към жените и децата, които избягаха от ужаса на войната и сега живеят в България. Това каза външният министър на Украйна Дмитро Кулеба.

Прочети още...
11:22 | 19 април 2022

Печели или губи турският туризъм от войната в Украйна?

След две години на ковид пандемия, турският туризъм сега е изправен пред ново предизвикателство - да задържи притока на туристи от Русия и да не позволи предстоящият сезон да бъде помрачен от последиците от войната в Украйна. Възможно ли е обаче да не се стигне до отлив на руснаци от турските курорти или дори турският туризъм да получи изгода от ситуацията?       

Прочети още...
11:20 | 19 април 2022

Новаков: Проучваме възможността ЕС да подкрепи Молдова заради бежанците от Украйна

Молдова е на първа линия с Украйна и приема бежанци, които са около четири процента от населението й. Започваме проучване на възможността страната да бъде подкрепена от Европейския съюз (ЕС). Това заяви евродепутатът Андрей Новаков по време на конференцията „Български гласове за Европа“ в Националния пресклуб на Българската телеграфна агенция (БТА) в Тараклия, Молдова.

Прочети още...
11:13 | 19 април 2022

Черна гора "скъса" отношенията с Русия

"Черногорското външно министерство публикува пост в "Туитър", с който обяви "скъсването" на дипломатическите  отношения с Русия, предаде РИА Новости.

Прочети още...
11:03 | 19 април 2022

Путин се присмя на европейците: Стандартът ви на живот спадна

Президентът на Руската Федерация Владимир Путин заяви този понеделник, че "икономическият блицкриг", предприет от Запада срещу страната му заради инвазията в Украйна, е претърпял крах.

Прочети още...
10:57 | 19 април 2022

Светът вярва в Украйна: В Киев отново работят дипломати от 16 посолства

16 посолства възобновиха работата си в Киев. Това свидетелства за подкрепата и вярата на света в Украйна, съобщава Министерството на външните работи във Фейсбук.

Прочети още...
10:44 | 19 април 2022

Кулеба: Усещаме подкрепата на българския народ

По нареждане на президента Володимир Зеленски, с цел търсене на стъпки за постигане на мир в Украйна, пристигнах в София, за да се срещна с българските управляващи. Това написа в "Туитър" външният министър на Украйна Дмитро Кулеба. 

Прочети още...
10:43 | 19 април 2022

Доставките на руски газ към Словакия намаляват

Обемите на руски газ към Словакия през Украйна днес са спаднали, сочат данни на словашкия мрежови оператор "Еустрийм" (Eustream), цитирани от Ройтерс.

Прочети още...
10:39 | 19 април 2022

Трети пореден ден без хуманитарни коридори за евакуация в Украйна

Украйна не може за трети пореден ден да осигури съгласието на Русия за отваряне на хуманитарни коридори за евакуция на блокирани цивилни, съобщи вицепремиерът Ирина Верешчук, цитирана от Ройтерс.

Прочети още...
10:38 | 19 април 2022

Руски танкер е задържан от гръцките пристанищни власти в района на остров Евбея

Руски танкер е задържан от гръцките пристанищни власти в района на остров Евбея, съобщи атинският в. „Прото тема“, цитиран от БТА.

Прочети още...
09:50 | 19 април 2022

Пентагонът: Новите американски оръжия за Украйна започнаха да пристигат

Първите пратки от новия транш американска военна помощ за Украйна вече са пристигнали на границите на страната, за да бъдат предадени на украинската армия, съобщи Пентагонът, цитиран от БТА. Четири самолета от САЩ пристигнаха вчера в региона с различна бойна техника. В следващите 24 часа се очаква и пети полет, заяви високопоставен представител на американското военно ведомство, цитиран от Франс прес.

Прочети още...
09:24 | 19 април 2022

Байдън ще участва във виртуална среща, посветена на ситуацията в Украйна

Американският президент Джо Байдън ще участва днес във виртуална среща, посветена на руската офанзива в Украйна, предаде Франс прес, като се позова на Белия дом.

Прочети още...
09:08 | 19 април 2022

„Царевна“ се подготвя за изтегляне по вода

„Останалите моряци на „Царевна“ работят за по ежедневни задачи. Приготвят кораба за изтегляне по вода“, съобщи пред Николай Стефанов, един от мениджърите на плавателния съд.

Прочети още...
09:06 | 19 април 2022

Британски спецбойци са пристигнали в Украйна?

"Няколко бойци от подразделението за специални операции на британските въоръжени сили са пристигнали в Украйна", това написа лондонският в. "Таймс".

Прочети още...
08:32 | 19 април 2022

Капитан: „Царевна” би могъл да се придвижи до друго пристанище

Моряците от кораба „Царевна” пристигнаха на родна земя в понеделник. Те бяха прибрани с правителствения самолет. Машината кацна на Лещите Варна. 14 български граждани и един гражданин на Украйна бяха евакуирани от пристанището на Мариупол. Петима от моряците останаха на борда на кораба по собствено желание, включително капитанът.

Прочети още...
08:29 | 19 април 2022

Михаил Константинов разкри какво би се случило у нас, ако не е била войната в Украйна

„Ако не беше международната обстановка, вече да сме отишли на избори. Докато не се реши въпросът с Украйна, правителството ще се задържи“, прогнозира пред бТВ проф. Михаил Константинов.

Прочети още...
08:24 | 19 април 2022

Украйна: Убити и ранени при обстрел срещу град Харков

Трима души бяха убити и 15 бяха ранени при обстрел срещу украинския град Харков. Сред пострадалите има 14-годишно дете, предаде ДПА.

Прочети още...
07:44 | 19 април 2022

Полк. Миленски: Всеки българин трябва да каже “Слава на Украйна”, защото украинският народ се бие за нас

В тези дни всеки българин като се събуди в собственото си легло трябва да каже “Слава на Украйна”, защото украинският народ и украинската армия се бият от наше име и за нас. Това заяви полк. Владимир Миленски от Атлантическия съвет в България в студиото на сутрешния блок на Нова телевизия.

Прочети още...
07:00 | 19 април 2022

Байдън и Макрон свикват спешна среща с ЕС, ЕК и НАТО

Френският президент Еманюел Макрон и президентът на САЩ Джо Байдън ще проведат среща с други държавни глави заради новата офанзива на руските войски в Донбас. Срещата е планирана за вторник, съобщи френският телевизионен канал BFMTV, позовавайки се на свои източници в Елисейския дворец.

Прочети още...
06:57 | 19 април 2022

Украинският външен министър е на посещение в България, премина границата с кола

Украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба на посещение в България. Той ще се срещне с премиера Кирил Петков.

Novini.bg
15132 61

Свързани новини

Коментари 61

Добави коментар
ПЕСОГЛАВЕЦ КОЛАБЪР

2022.04.20 | 04:12

61
РУСКИТЕ ОСВОБОДИТЕЛИ ИДВАТ.САМО,ЧЕ НЕ ОСВОБОЖДАВАТ БЕЗПЛАТНО! ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БГ Е ПЛАТЕНО ОТ ВЪЛЧАН ВОЙВОДА С 14 КАТЪРА ЗЛАТО!
Русия ще гризне дръвчето

2022.04.20 | 00:29

57
за пореден път. "Азов " не е лъжица за варварска уста.
Азов на.ци батальона легитимиран от Укр

2022.04.20 | 01:45

60
Азов на.ци батальона легитимиран от Укр
Русия ще гризне дръвчето

2022.04.20 | 00:29

58
за пореден път. "Азов " не е лъжица за варварска уста.
Азов на.ци батакьона легитимиран от Укр

2022.04.20 | 01:44

59
Азов на.ци батакьона легитимиран от Укр Затова и се случи вс...
Путлер - Капут

2022.04.19 | 22:31

55
Русофилите които постояно пишат тука мислейки че те създават общесствено мнение, всъщност са 15-20 пенсионери неорашисти коита си мечтаяат за руско робство

2022.04.20 | 00:29

56
УЙЙЙЙ голем за крайните,да им го набият до макарите.
Росен

2022.04.19 | 21:48

54
Да ги приключват по - бързо
кънчо

2022.04.19 | 20:30

52
Удри бай Кадире !!
Анонимен

2022.04.19 | 21:23

53
Кадирчо е като пеленаче пред "Азов ".
Аре

2022.04.19 | 20:19

51
Уй за краина!
Блага вест!

2022.04.19 | 20:18

50
3000 азовски главички ще се изтъркакят в Азовстал :) Чакаме благата вест :)
Давайте братушки

2022.04.19 | 20:17

49
С Бога напред!
Koko

2022.04.19 | 20:13

48
Ha,de

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини