Ню Йорк Таймс: Русия евакуира посолството си в Украйна

  • 18 януари 2022 14:43

  • 2513
  • 4
Ню Йорк Таймс: Русия евакуира посолството си в Украйна
© Google maps
Слушай новината Слушай новината

Русия е започнала да евакуира служители от посолството си в Киев на 5 януари, други 30 души са напуснали другите две консулства в Одеса и Харков, съобщава „Ню Йорк Таймс“, позовавайки се на високопоставен украински служител по сигурността.

Това се случва на фона на струпването на руски войски на украинската граница с намерението да нахлуе в страната през следващите седмици и месеци, което Кремъл отрича и седмица преди да започнат дипломатическите преговори за потушаване на напрежението.

Канада пратила спецбойци в Украйна

Макар че това изглежда като първото нещо, което една страна би направила преди да започне война, руското външно министерство отрича информацията, заявявайки, че „руското посолство в Киев работи нормално“.

Миналата седмица Си Ен Ен заяви, че "група от оперативни работници", обучени в градска война и използване на експлозиви, е била изпратена, за да "извърши актове на саботаж срещу собствените сили на Русия", за да създаде извинение за военна намеса в Украйна. С други думи, Русия може да атакува себе си, за да оправдае бъдещата окупация.

„Русия полага основата за възможност за създаване на извинение за окупация, включително чрез саботаж и разузнавателни операции, обвинявайки Украйна, че подготвя неизбежна атака срещу руските сили в Източна Украйна“, каза Джейк Съливан, съветник по национална сигурност на САЩ.

Мая Йорданова
2513 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
баба гицка

2022.01.18 | 16:08

4
ватенките носят само скръб и сълзи по земята - путин сам ще се затие

2022.01.18 | 15:08

1
Един невисок австриец с мустачки е започнал така и после е съжалявал. Сега един невисок алкаш не е чел история и повтаря грешките му.
да бе

2022.01.18 | 15:13

3
Джо Байден не е нисък, а и вече не пие толкова, колкото като млад.
ха-ха

2022.01.18 | 15:12

2
Така твърдят руснаците, но историята е доста по различна. Ако не е била американската икономическа помощ, руснаците щяха да са в Сибир.

Добави коментар

Водещи новини