Канада се опасява от въоръжен конфликт в Украйна

  • 19 януари 2022 21:24

  • 1095
  • 3
Канада се опасява от въоръжен конфликт в Украйна
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Канада се опасява, че в Украйна може да избухне въоръжен конфликт и работи със съюзници, за да покаже на Русия, че всякаква по-нататъшна агресия срещу Киев е неприемлива, заяви премиерът Джъстин ТрюдоДжъстин ТрюдоДжъстин Пиер Джеймс Трюдо е канадски политик от Либералната партия и 23-ти, цитиран от БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 6262

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън вече заяви, че Русия може без предупреждение да започне нова атака срещу Украйна.

Москва разположи военна техника и десетки хиляди военни близо до границата с бившата съветска република, но отрича да планира инвазия и хвърля върху Запада вината за засилването на напрежението.

Антъни Блинкън пристигна в Украйна

В Канада живее значително малцинство от украински произход, което притежава политическо влияние.

Отава зае твърда линия по отношение на Русия след анексията на Крим през 2014 година. Канада и съюзниците ѝ са готови за "дипломатически отговори, санкции, пълна преса на международната сцена", подчерта Трюдо на пресконференция. Канадски войски са разположени в Латвия като част от мисията на НАТО и премиерът заяви, че те "продължават важната работа, която НАТО върши, за да защити източния си фронт".

От 2015 г. в Западна Украйна се намира 200-членна канадска тренировъчна мисия. Канадската външна министърка Мелани Жоли заяви вчера, че Канада ще вземе решение за подходящия момент да достави военна техника на Украйна.

Днес Трюдо избегна въпроса за изпращане на отбранителни оръжия, като заяви, че решението "ще се основава на това какво е най-добро за народа на Украйна".

1095 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2022.01.20 | 07:27

3
Ами да си изтеглят военните инструктори от Украйна и да спрат да се притесняват
Г

2022.01.19 | 23:05

2
А лъжеца кирчо опасявалисе

2022.01.19 | 22:17

1
Канада е далече какво се страхуват а дето са там да бягът ,дасе спасяват

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини