Шестима обвинени за насилието в затворническа болница, потресло Русия

  • 13 януари 2022 18:11

  • 3366
  • 1
Шестима обвинени за насилието в затворническа болница, потресло Русия
© Getty Images/Guliver (архив)
Слушай новината Слушай новината

Русия обвини днес шестима души, сред които и двама ръководители в затворническата администрация, в рамките на разследване на факти, потресли страната през октомври миналата година, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

В началото на октомври специализираната неправителствена организация Gulagu.net разпространи видеозаписи за малтретиране на затворници. Записите били получени от разобличител. На кадрите се показват изнасилвания и мъчения. Разобличителят Сергей Савелиев се сдобил с кадрите, докато самият той бил зад решетките, където извършвал дейности по поддържане на информационните системи. След като скандалът се разрази той поиска убежище във Франция.

На кадрите се виждат систематични изнасилвания и мъчения в затворническа болница в Саратов. Няколко разследвания започнаха след тези разкрития.

Шестима души, сред които четирима затворници и двама представители на службата по изпълнение на наказанията, бяха обвинени. На четиримата затворници са били повдигнати обвинения в сексуално насилие. А на двамата представители на затворническите власти - обвинения в злоупотреба с власт.

Според разследващите, затворниците по заповед на персонала систематично са тормозели и насилвали други затворници в периода 2020-2021 г.

Разкритията вече доведоха до уволнението на директора на Федералната служба за изпълнение на наказанията, до отстраняването на ръководителя на местния й клон, както и до уволнението на засегнатите служители от затворническата болница.

След разкритията руските власти първо издадоха заповед за арест на разобличителя Савелиев, който избяга от Русия и отиде във Франция. После руските власти се отказаха от намерението си да го разследват и съдят.

Путин "взе главата" на директора на руските затвори заради изтезавани затворници

Константин Тодоров
3366 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2022.01.13 | 20:17

1
Всичко, което идва от рускенефа не ме изненадва, особено с подобни заглавия :)

Добави коментар

Водещи новини