Русия провежда военни учения в близост до Украйна

  • 11 януари 2022 18:27

  • 3096
  • 3
Русия провежда военни учения в близост до Украйна
© Getty (архив)
Слушай новината Слушай новината

Три хиляди руски военни започнаха учения с бойна стрелба, в които участват и танкове, в Западна Русия, включително в региони в близост до Украйна, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Русия предизвика притеснения на Запад, като струпа военни сили в близост до границата с Украйна и поиска от Вашингтон да обещае да не позволява на Киев да се присъедини към НАТО, както и да не разширява военния съюз в източна посока. САЩ отказват да приемат тези условия.

Съобщението за началото на ученията беше направено ден след като Русия и САЩ проведоха преговори по предложенията на Москва. Днес Кремъл заяви, че те не са дали основания за оптимизъм за възможен пробив.

Дмитрий Песков: Русия не е оптимистично настроена след първия тур на преговорите със САЩ

Руската агенция Интерфакс се позова на информация на Западния военен окръг на руската армия, според която ученията се провеждат в Смоленска област, в близост до Беларус, както и в Белгородска, Брянска и Воронежска област, които са по-близо до Украйна.

В учението участват 300 единици военна техника, включително танкове Т-72Б3 и бронирани машини БМП-2.

Ученията ще включват отработване на стрелба от бронирани машини, организация на преходи при активно въздействие на диверсионно-разузнавателни групи "противници" и оборудване на опорни пунктове.

Вашингтон призова Москва да намали оценявания на близо 100 000 брой на военните си в близост до границата с Украйна. Струпването на руски войници предизвика опасения за евентуална нова инвазия, осем години след като Русия анексира украинския полуостров Крим.

Москва е заявявала, че няма намерение да напада, но има право да придвижва, както намери за добре, войниците си на руска територия.

Валери Зайцев
3096 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2022.01.12 | 16:02

3
Пожелавам успех на Украйна да се справи със агресията на рускенефа!
Гост

2022.01.11 | 18:50

2
Време е велика русия да скръцне със зъби на наглярите
Рус

2022.01.11 | 18:40

1
Нато да изчезва от България!!!

Добави коментар

Водещи новини