НАТО предупреди, че предстоящите преговори с Русия може да не завършат с успех

  • 07 януари 2022 19:29

  • 2625
  • 1
НАТО предупреди, че предстоящите преговори с Русия може да не завършат с успех
© Getty Images/Guliver (архив)
Слушай новината Слушай новината

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предупреди днес, че предстоящите преговори с Русия за Украйна, и свързани с европейската сигурност, може да не завършат с успех. Той направи този коментар след извънредно онлайн заседание на външните министри на страните от пакта.

Струпването на руско въоръжение и военни в бойна готовност по границата с Украйна, заплашителните изказвания на Москва, използването досега на сила срещу съседите - всичко това създава истинска опасност от нов въоръжен сблъсък в Европа, поясни Столтенберг. Затова е важно да имаме диалог и се радвам на положителния сигнал - че Москва прие поканата за ново заседание на Съвета НАТО-Русия, добави той.

Постоянно преоценяваме нуждата от укрепване на присъствието по източния фланг, посочи Столтенберг. Ще направим необходимото за защита на всеки съюзник, имаме готовност и съответните планове, но целта ни е да се избегне конфликт, обобщи той.

Ще направим всичко възможно за политическо решение, да се избегне употребата на сила и Русия да не използва военна мощ срещу Украйна. Трябва да бъдем подготвени за провал на преговорите и на дипломацията, затова посланието ни е ясно - ако Русия предприеме отново действия срещу съседна страна, това ще има тежки последици и висока цена - икономическа и политическа, поясни Столтенберг. 

Андерс Фог Расмусен: По отношение на Русия НАТО не може да се огъне

Константин Тодоров
2625 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Пхахаха

2022.01.08 | 05:51

1
Тая кукла никой не я бръсне за слива какво говори, залупен рупор на тоталитарната демокрадция.

Добави коментар

Водещи новини