Навални поздрави Муратов за Нобеловата награда за мир

  • 11 октомври 2021 20:48

  • 576
  • 2
Навални поздрави Муратов за Нобеловата награда за мир
© Фейсбук

Хвърленият в затвора руски опозиционер Алексей НавалниАлексей НавалниАлексѐй Анато̀лиевич Нава̀лни (на руски: Алексей Анатольевич Навальный) поздрави днес журналиста Дмитрий Муратов за присъдената му Нобелова награда за мир, която според опозиционера е "напълно заслужена", предаде Франс прес, цитирана от БТА. Навални каза, че светът се нуждае от "журналистика, която не се страхува от истината".

"Поздравявам искрено Дмитрий Муратов и (неговия вестник) "Новая газета" за Нобеловата награда за мир. Това е една напълно заслужена награда", написа в Инстаграм Навални, който преди няколко години също бе номиниран за престижното отличие.

Изтърпяващ в момента присъда по дело за измама, която той смята за политически мотивирана, Навални каза, че решението за присъждане в петък на Нобеловата награда за мир на Муратов е взето на "символична" дата, на следващия ден след годишнината на убийството на разследващата журналистка Анна Политковска, работила за "Новая газета".

"Това ни напомня за високата цена, заплатена от онези, които отказват да служат на властите", допълни Навални, който публикува периодично послания в социалните мрежи, въпреки че се намира в затвора.

Руският опозиционер поздрави също филипинската журналистка Мария Реса, която също беше удостоена с Нобеловата награда за мир.

"Русия и Филипините са твърде различни държави, но властите им си приличат в безкрайните си лъжи и в тяхната омраза съм онези, които разобличават тези лъжи", написа Навални. Според опозиционера "главното нещо, от което се нуждаем сега и сме се нуждаели винаги е журналистика, която не се бои от истината".

Муратов: Бих връчил Нобеловата награда за мир на Навални

Константин Тодоров
576 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
няма как да си русофоб и да не си пед-ал

2021.10.12 | 07:55

2
навални е долнопробен лъжец и мястото му е в затвора

2021.10.11 | 21:07

1
Тоя откъде поздравява, нали е в пандиза.

Добави коментар

Водещи новини