Муратов: Бих връчил Нобеловата награда за мир на Навални

  • 08 октомври 2021 19:24

  • 515
  • 0
Муратов: Бих връчил Нобеловата награда за мир на Навални
© Getty Images/Guliver (архив)

Руският лауреат на Нобеловата награда за мир Дмитрий Муратов заяви, че би връчил отличието на руския опозиционер Алексей Навални, който сега излежава присъда в Русия, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Щях да гласувам за онзи, за когото правеха залози букмейкърите, и този човек има цялото бъдеще пред себе си. Това е Алексей Навални", заяви Муратов, главният редактор на руския разследващ вестник "Новая газета". След това той повтори, че посвещава наградата си на убитите сътрудници на своето издание, сред които Анна Политковска.

Муратов бе отличен в разгара на репресии в Русия срещу опозицията, независимите медии и неправителствените организации, критикуващи Кремъл. Те са обвинявани в екстремизъм или че са чуждестранни агенти, отбелязва АФП.

"Не знам как тази награда ще повлияе на цензурата, която бе въведена", каза Муратов. Главният редактор на "Новая газета" обяви, че ще даде част от сумата, съпътстваща Нобеловата награда за мир, в подкрепа на независими медии в Русия. Муратов ще даде друга част от парите на деца с тежки заболявания. В понеделник редакцията ще се събере и ще обсъди този въпрос, поясни той, цитиран от ТАСС.

Днес - деня, в който Муратов получи Нобел за мир - руските власти квалифицираха девет души, сред които журналисти, като чуждестранни агенти, съобщи още АФП.

Това означава, че те ще бъдат подлагани на щателни административни процедури и проверки на разходите им. Ако не го направят, ги заплашва затвор.

Журналисти са носители на Нобеловата награда за мир за 2021 г.

В руския списък на чуждестранните агенти са добавени бивши и действащи сътрудници на руската служба на Би Би Си, на телевизия "Дожд", на "Радио свобода" и други, съобщи ТАСС.

В списъка бяха добавени и няколко организации, в това число разследващият сайт "Белингкат", който разкри имената на руски агенти, замесени в опити за убийство, в това число и отравянето на Навални миналата година, отбелязва Франс прес.

Константин Тодоров
515 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини