Руските сили на реда претърсиха жилището на главния редактор на разследващия сайт "Инсайдър"

  • 30 септември 2021 14:20

  • 297
  • 0
Руските сили на реда претърсиха жилището на главния редактор на разследващия сайт "Инсайдър"
© Getty Images/Guliver (архив)

Руските сили на реда претърсиха жилището на Роман Доброхотов - основател и главен редактор на разследващия сайт "Инсайдър", обявен за "чуждестранен агент" от руското правосъдие, предаде Франс прес. Агенцията се позова на Доброхотов и неговата медия.

Адвокатката на журналиста Юлия Кузнецова съобщи пред ТАСС, че клиентът ѝ е обявен от руските власти за издирване за незаконно преминаване на границата на страната.

Според разследващия сайт и специализираната неправителствена организация ОВД-Инфо е било претърсено не само жилището на Роман Доброхотов, в което се намирали неговата съпруга и децата му, но и апартаментът на неговите родители. Обиските са били проведени са въз основа на обвиненията в незаконно прекосяване на границата.
Конфискувани били всички телефони и компютри. Хората в жилищата ще бъдат отведени за разпит, написа Доброхотов в Туитър.

Адвокатката му каза, че претърсванията са били проведени от Федералната служба за сигурност. Доброхотов е включен в руския списък на издирваните хора, добави тя.

Според руски издания има производство срещу Доброхотов за незаконно прекосяване на границата на Русия с Луганска област в Украйна, станало в периода 31 юли - 1 август 2021 г.

През юли "Инсайдър" бе обявен от руското правосъдие за "чуждестранен агент" - категоризация, която подлага интернет медията на тромави административни процедури и я заставя да декларира статута си във всяка публикация.

Беларуските сили за сигурност убиха мъж, който според опозицията е работел в сектора на информационните технологии

Същия месец бяха обискирани жилищата на Доброхотов и на родителите му заради случай на предполагаема клевета, в който бил замесен нидерландски журналист. Тогава полицията конфискува паспорта на главния редактор на "Инсайдър".

Сайтът е известен с разследванията си във връзка с властта в Русия. Изданието направи разкрития за предполагаемите отравяния на опозиционерите Алексей Навални и на Владимир Кара-Мурза и на писателя Дмитрий Биков.

Доброхотов от дълго време участва в опозиционни и правозащитни движения в Русия, отбелязва БТА.

 

Константин Тодоров
297 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини