Русия експулсира естонски дипломат за шпионаж

  • 07 юли 2021 19:27

  • 863
  • 0
Русия експулсира естонски дипломат за шпионаж
© Getty Images/Guliver

Руското външно министерство съобщи днес, че експулсира естонски дипломат, който бе задържан вчера по подозрения в шпионаж, и му дава 48 часа да напусне страната, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Естония вчера обвини Русия за задържането на консула си в Санкт Петербург Март Лате, след като, по думите на естонските власти, е бил въвлечен в "постановка", целяща да го представи като шпионин.

Руското външно министерство е повикало днес временно управляващия посолството на Естония в Русия, за да "му връчи остър протест срещу действията на консула", каза говорителката на министерството Мария Захарова, цитирана от Франс прес.

Според руската Федерална служба за сигурност (ФСС) Лате е заловен при извършване "констатирано престъпление" в момент, "когато получавал секретни документи от руски гражданин".

Руското външно министерство и ФСС заявиха днес, че Лате е събирал сведения с разузнавателна цел - дейност, която е несъвместима с дипломатическия му статут.

Латвийски депутат остана без имунитет заради обвинения в шпионаж в полза на Русия

Говорителят на естонското външно министерство Аари Лемик, от своя страна, осъди вчера пред АФП руските обвинения като "напълно необосновани" и определи задържането на дипломата като "провокация" от страна на Русия.

Руското външно министерство отхвърли версията за случилото се на естонските власти, като заяви, че Москва разполага с "неопровержими" доказателства за вината на естонския дипломат.

Константин Тодоров
863 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини