Йенс Столтенберг: ЕС и НАТО трябва да работят заедно срещу хибридната кампания на Александър Лукашенко

  • 26 ноември 2021 17:36

  • 813
  • 4
Йенс Столтенберг: ЕС и НАТО трябва да работят заедно срещу хибридната кампания на Александър Лукашенко
© Getty (архив)

ЕС и НАТО трябва да работят в тясно сътрудничество срещу хибридната кампания на президента на Беларус Александър Лукашенко, заяви днес генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг, предаде БТА.

По-рано днес бе съобщено, че Столтенберг и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще пътуват заедно до Литва и Латвия в неделя. Следващата седмица в Рига е насрочено заседание на външните министри на страните от пакта.

"Растящото руско военно присъствие по границата с Украйна ще бъде сред основните теми на заседанието на министрите", уточни Столтенберг на пресконференция за предстоящото събитие. "За втори път тази година наблюдаваме необичайно струпване на руски танкове, артилерия, дронове и електронни системи, както и на войски в бойна готовност, по украинската граница", отбеляза генералният секретар.

Столтенберг призова Русия за успокояване на обстановката. "Продължаваме да вярваме в смисления диалог, особено във времена като днешните", добави той.

Столтенберг определи действията на Русия по украинската граница като необясними и непредизвикани. По неговите думи не е ясно какви са намеренията на Москва, но при предишни подобни случаи Русия нападна Украйна и завзе Крим. "Ако Русия използва сила, ще има последици, затова призоваваме за успокояване", допълни той.

Володимир Зеленски: В страната ни се подготвя преврат


Генералният секретар допълни, че на предстоящото заседание в Рига ще бъдат обсъдени въпросите за руските изпитания на противоспътниково оръжие, непрозрачното развитие на китайските въоръжени сили, обстановката в Афганистан. Той отбеляза, че министрите ще разговарят и за Западните Балкани, които са от стратегическа важност за НАТО.

"Регионът извървя дълъг път от конфликтите през 90-те години на миналия век, но напоследък виждаме покачване на напрежението", посочи Столтенберг.

Валери Зайцев
813 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2021.11.30 | 14:08

4
Ех този Лукашенко! Бърка им в г*йските за*ници, че не им се подчинява!
Иван Стоев

2021.11.30 | 08:44

3
С този пръст си сочи кухата кратуна

2021.11.26 | 18:17

2
ЛyкaВшeнкo да си го прибират кoмyнделuте и да си скърбят за Лeнuн, Сталuн, Брeжнев, и прочие споминали се техни псевдо величия.
тоя

2021.11.26 | 18:15

1
тоя педофил няма ли кой да ти утепе с една крива лопата

Добави коментар

Водещи новини