Лукашенко заплаши ЕС със спиране на транзита на газ за Европа

  • 11 ноември 2021 13:27

  • 4269
  • 3
Лукашенко заплаши ЕС със спиране на транзита на газ за Европа
© Getty Images/Guliver (архив)

Президентът на Беларус Александър Лукашенко заплаши ЕС, че ако разшири санкциите срещу страната му, ще спре транзита на газ за европейците през транснационалния газопровод "Ямал - Европа". Лукашенко отправи тази заплаха по време на заседание на правителството в Минск, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Ние отопляваме Европа, те пък отгоре на това ни заплашват, че ще затворят границата. Ами ако ние прекъснем природния газ за натам? Затова бих препоръчал на ръководството на Полша, на литовците и другите, дето нямат глави, да мислят, преди да говорят", каза Лукашенко, цитиран от националната агенция БелТА.

Той отбеляза, че страната му може да отговори твърдо на нови европейски санкционни пакети, като спре транзитните превози. "Ами ако спрем транзита през Беларус? През Украйна (той) няма да мине, там руската граница е затворена, през Балтика няма пътища. Ако затворим (комуникациите) за поляците и например за германците, какво ще стане тогава? Защитавайки своята независимост и суверенитет, не бива да се спираме пред нищо", заяви Лукашенко по повод плановете на Варшава да затвори границата с Беларус.

Заради изявлението на беларуския лидер, че Минск може да спре транзита на газ за ЕС по тръбопровода "Ямал - Европа", цената на газа в Стария свят скочи с 1,9 процента, но после се върна на предишните нива, допълва ТАСС, като се позовава на борсата Ай Си И. 

ЕС затяга режима на издаване на визи за представители на беларуските власти

Последвайте канала на

Константин Тодоров
4269 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
godo

2021.11.11 | 17:23

3
zatvori krana

2021.11.11 | 14:02

1
Кой си ти че цяла Европа ще я заплашваш

2021.11.11 | 16:01

2
този, на когото не му пука, защото не го е страх и не е слаб! а кои са тия педали и лесбоси, които ще го заплашват!

Добави коментар

Водещи новини