Бившият френски премиер Франсоа Фийон е предложен за член на ръководството на руска петролна компания

  • 12 юни 2021 14:53

  • 711
  • 3
Бившият френски премиер Франсоа Фийон е предложен за член на ръководството на руска петролна компания
© Getty (архив)

Бившият френски премиер Франсоа Фийон е предложен за член на управителния съвет на руската държавна петролна компания "Зарубежнефт". Това става ясно от разпореждане на руското правителство, подписано от премиера Михаил Мишустин и разпространено снощи, предаде Франс прес.

Премиер на Франция от 2007 до 2012 г., Фийон ще се нареди по този начин сред "представителите на Руската федерация" в ръководството на дружеството, което се занимава с разработване и експлоатация на находища на горива по-специално в чужбина.

Осъден през 2020 г. на пет години затвор във връзка с афера за фиктивни назначения, която провали президентската му кампания през 2017 г., Фийон може да влезе в руската компания само като президент на "Аптерас Сарл" - основана от него консултантска фирма, която вече работи с френски предприятия, действащи в Русия.

Франсоа Фийон отказва да оттегли кандидатурата си за френските президентски избори

Одобрението от страна на "Зарубежнефт" изглежда ще е само формалност. В ръководствата на руски петролни компании вече участват и други бивши високопоставени служители от други държави, напомня агенцията.

Основана през 1967 г., "Зарубежнефт" имаше задачата да предоставя техническа помощ на страните - приятели на Съветския съюз, където да строи по-специално петролна инфраструктура и да развива местните находища на горива. Компанията е участвала в редица проекти в Алжир, Афганистан, Виетнам, Египет, Индия и Сирия.

Последвайте канала на

711 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2021.06.12 | 21:02

3
НИЩО ЧУДНО ЧЕ НЕ СТАНА ПРЕЗИДЕНТ. ЩЕШЕ ДА Е СБЪДНАТ КОШМАР ЗА АНГЛИЧАНИТЕ - РУСИЯ ЗА СЪСЕД НА БРИТАНИЯ, ЕДИН ЛАМАНШ ГИ ДЕЛИ ХАХАХА И СЕ ПОСТАРАХА ДА НЕ СТАНЕ
Ъ

2021.06.12 | 16:09

1
Още един руски агент.Генерал Решетников продължава да работи въпреки катастрофалната ситуация в Русия
много пари

2021.06.12 | 18:40

2
Малко са хората, които могат да устоят на много пари.

Добави коментар

Водещи новини