Франсоа Фийон: Френското правителство манипулира предизборната кампания

  • 03 април 2017 15:58

  • 1741
  • 0
Франсоа Фийон: Френското правителство манипулира предизборната кампания
© Getty Images/Guliver

Кандидатът на консерваторите за президент на Франция Франсоа Фийон заяви, че социалистическото правителство извършва манипулация, чиято цел е да го извади от президентската надпревара, предаде Асошиейтед прес.

Фийон, лидер на партия "Републиканците", основната опозиционна сила в страната, и съпругата му са с обвинения по разследване за добре платени длъжности в парламента, за които следствието подозира, че са извършвани фиктивно. Според консерватора обвиненията са политически мотивирани.

"Ако имах и капка съмнение за своя вина, нямаше да съм кандидат", каза Фийон пред телевизия Бе Еф Ем.

Той заяви, че е допуснал грешка с изказването си, че ще се оттегли от предизборната кампания, ако бъде обвинен, и изрази мнение, че правителството е създало делото срещу него от нищото. "Аз сам им дадох в ръцете средства за премахването ми от президентската надпревара", призна той.

Фийон заяви също, че ако бъде избран, ще разпореди парламентарна проверка на твърденията за намеса на президента Франсоа ОландФрансоа Оланд  Франсоа Жерар Жорж Оланд - Френски политик и президент от  2012 г. Франсоа Оланд е роден на 12 в съдебната система, предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че тези обвинения са отправени в книгата на двама журналисти от сатиричното издание "Канар аншене".
"Прокуратурата трябва да се заеме с този случай. Ако тя не го направи и ако бъда избран за президент, ще има парламентарна анкетна комисия", каза Фийон.

Според социологическо проучване на френския институт "Ъпиниън уей" водачката на крайната десница Марин льо Пен ще победи на първия тур на президентските избори с 25 процента. Втори ще остане центристът Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на с 24 процента, а Фийон - трети с 19 процента. При Льо Пен институтът отчита увеличение в подкрепата с 1 процент, докато при Макрон и Фийон няма промяна.

Според изследването обаче центристът ще победи лесно на балотажа водачката на крайната десница с 63 срещу 37 процента. Фийон също би спечелил срещу Льо Пен на втори тур, с 58 срещу 42 процента, пише БТА.

Константин Тодоров
1741 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини