Франсоа Фийон официално се сдоби с обвинения

  • 14 март 2017 19:38

  • 1255
  • 0
Франсоа Фийон официално се сдоби с обвинения
© Getty Images

На кандидата на десницата за президент на Франция Франсоа Фийон официално бяха повдигнати обвинения в рамките на разследването за фиктивни назначения на съпругата и децата му, предаде Франс прес.

"Повдигането на обвинения стана тази сутрин. Явяването пред съда бе изтеглено за по-рано, за да премине в спокойна обстановка", съобщи адвокатът на Фийон Антонен Леви, цитиран от АФП. Първоначално се предвиждаше Фийон да се яви пред съдия-следователите утре, а не днес, припомня Ройтерс. Представители на прокуратурата потвърдиха информацията.

Фийон е обвинен в злоупотреба с държавни средства, финансово облагодетелстване от злоупотреба с държавни средства, съучастничество в злоупотреба с държавни средства и подаване на декларация за имотно състояние с невярно съдържание, отбелязва Асошиейтед прес.

Фийон отрича да е нарушил закона и се зарича да продължи предизборната си кампания.

Скандалът около кандидата на десноцентристката партия "Републиканците" Франсоа Фийон и съпругата му Пенелоп се разрази в края на януари след разобличителна публикация в седмичника "Канар аншене". Според изданието Пенелопе Фийон в продължение на години се е водела парламентарен помощник на мъжа си и е получавала съответното заплащане, обаче "не е извършила никаква конкретна работа". Според вестника тя е получила общо около 900 000 евро.

По информация на изданието по време на работата си като сенатор Франсоа Фийон от 2005 до 2007 г. е наел собствените си деца за свои сътрудници. Те са получили общо 84 000 евро за този период, твърди "Канар аншене".
Президентските избори във Франция ще протекат в два тура на 23 април и 7 май. Към момента Фийон заема трето място в проучванията на избирателните нагласи, което значи, че на втори тур отиват центристът и бивш министър на икономиката Еманюел Макрон и лидерката на крайнодесния Национален фронт Марин льо Пен.

БТА
1255 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини