Москва се обезпокои от американското военно присъствие в Япония

  • 23 ноември 2019 16:09

  • 1046
  • 8
Москва се обезпокои от американското военно присъствие в Япония
© gettyimages (архив)

Американското военно присъствие в Япония пречи на сближаването между Токио и Москва и поражда безпокойство в Русия в сферата на сигурността.

Това каза днес руският външен министър Сергей Лавров в японския град Нагоя, предаде БТА, позовавайки се на АФП. "Американското военно присъствие, разбира се, е проблем по пътя към еволюция в качеството на руско-японските отношения. Изразихме пред нашите японски колеги всички конкретни безпокойства на Руската федерация в сферата на сигурността във връзка с присъствието, развитието и постоянното засилване на военно-политическия съюз между Япония и САЩ. Японските ни колеги обещаха да реагират на тревогите ни. Ще очакваме техния отговор и ще продължим обсъжданията", заяви Лавров на пресконференция след срещата на външните министри на държавите от Г-20.

Путин: Някои наши оръжия са по-добри от западните

Русия и Япония редовно обсъждат как да стигнат до подписване на мирен договор след края на Втората световна война. Трудностите в процеса се дължат на спора за принадлежността на четири острова от Курилския архипелаг. Токио смята островите, анексирани от Съветския съюз през 1945 г., за своя територия. През ноември миналата година руският президент Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 и японският премиер Шиндзо Абе постигнаха съгласие в Сингапур да ускорят преговорите на базата на декларацията от 1956 г.

Турция и Русия водят преговори за създаване на наблюдателни пунктове в Сирия

"Когато се обсъждаше декларацията от 1956 г., Съветският съюз вече бе казал, че тази декларация не може да бъде докрай приложена, освен в контекста на прекратяването на американското присъствие в Япония", изтъкна Лавров. Декларацията от 1956 г., която е документът, позволил възстановяване на дипломатическите отношения между Япония и Съветския съюз, предвижда връщане на четирите острова на Япония, но само след подписването на мирен договор. Този текст бе анулиран от Съветския съюз през 1960 г. след подписването на договор за сътрудничество между Токио и Вашингтон.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1046 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар

2019.11.23 | 16:55

3

Безпокойството на Москва никого не безпокои.

2019.11.23 | 18:25

8

ако Путин , реши , Япония ще потъне в океана преди да си преброил до 3, едва ли е притеснен , по-скоро е загрижен за японците и не доумява как може народ от самураи да предаде честта си и да се съюзи с хората , които ги бомбандираха с атомни бомби втората световна, но такива неща като чест и тн. ти едва ли ще ги разбереш , какво ли съм тръгнал и аз да ти пиша, сигурно си някой , джедър роден след 89та

фашисткият пакт Рибентроп-Молотов

2019.11.23 | 16:20

1

Тя и цяла демократична Европа се обезпокои от фашисткото анексиране на украинската територия Крим , но на Окупаторите не им пука -- света ги псуват и плюят , а те викат " дъжд вали "

2019.11.23 | 18:20

7

1. Крим не беше анексиран , имаше референдум на който хората гласуваха 99% , че искат в русия, поради простия хакт , че те са етнически руснаци .
2. Крим не е Украинска територия , а беше подарен от Горбачов на новосформираната изкуствена , буферна ''държава'' Украйна.
3. Така наречените украинци са - Поляци , Българи , Руснаци , това е просто на тези дето си мислят ,че са украинци ( хахли) мога да кажа единствено ,че те са друг вид руснаци , едните са ''малоруси'' другите ''белоруси'', украинският език е диалект на руския с латински букви заемки , които езици са нищо повече от съвременен вариянт на старокнижовния български език ( както сръбски, полски, чешки, словашки и тн. и тн., в повечето има латински букви понеже те са католици и са искали да се интегрират в тогавашния европейски елит по този начин )

коментарът ми е по-скоро предназначен за хората , които четат коментари , а не за да ти оговоря лично , понеже ти си програма за писане на коментари , дори не жив човек.

2019.11.23 | 17:50

6

първо научи Крим чия е,и после пиши глупако.

Хачитурян

2019.11.23 | 16:35

2

До мурджото привърженик на "пакта":
И ти ли "каскетче" се числиш към Демократична Европа
/син на чергари и конекрадци/, подвизаващ се в столицата
след 1989 год и указа на този галош Ж.Ж. за отменянето
на . . .софийското жителство !

2019.11.23 | 17:41

5

https://www.youtube.com/watch?v=H7VsbqduEeo

коментар от неудобния и мразения, ненормалния, ант

2019.11.23 | 17:23

4

От японците май по-малоумни сме само българите, на японците САЩ им изсипаха 2 атомни бомиби над главите , 300 хил. японци умряха в един миг, сега Япония и САЩ са съюзници... Бългаиря унищожи арията си , продаде танковете си , закри наборната военна служба ( в казарата се възптаваше патриотизъм , чувство задълга, ред , отговорност , а не както сега хомосексуализъм у младото поколение ) , наряза балистичните ракети за да станем съюзник с ''държавата'' ( САЩ) , която бомбандира София 1943 г. , за да се обърнем срещу храта с които сме кръвно и духовно свързани и които ни освободиха от Турско брутално владичество ( да не кажа робство за да не подскочат джендърите) . Това е обективната и простичка истина, както е истина и това ,че с парите от унищожената и продадена индустрия , построена по време на соца ( който аз също не харесвах и имаше много простотии и тогава) , близките до власта си направиха предприятийца и цехчета за консумативи на западните проиводства . Не мога да си кривя душата и да кавам на черното бяло. Другата голяма истина е , че много хора се махат от кочината , не защото са бедни и нямат работа , просто са отвратени от сегашното състояние на държавата ни , както и от другата половина от останалите българи , които в момент се радват както прасе когато се въргаля в собствените си лайна.

Добави коментар

Водещи новини