Русия може да измести Япония като доставчик на електроника за Южна Корея

  • 22 ноември 2019 09:16

  • 978
  • 6
Русия може да измести Япония като доставчик на електроника за Южна Корея
© Getty (архив)

Конфликтът между Япония и Южна Корея ще бъде спечелен от Русия, заявява руският в. "Комерсант".

"Япония и Южна Корея спират сътрудничеството си в сигурността чрез размяна на разузнавателни данни - съответното споразумение изтича днес. Опитите на САЩ да решат конфликта между двете страни съюзнички удариха на камък - Сеул предупреди, че няма да продължи споразумението, ако Токио не вдигне търговските ограничения, ударили южнокорейската електронна промишленост. Япония отхвърля този подход и категорично отказва отстъпки", пояснява изданието.

Русия и Китай с план за Корейския полуостров. Пазят го в тайна

Въпреки теоретичната възможност страните да продължат споразумението до края на днешния ден вече няма шансове за това, смята "Комерсант". Всекидневникът припомня разочарованието на американския военен министър Марк Еспър - според него от прекратяването на договора печелят само Северна Корея и Китай. Посланикът на САЩ в Южна Корея Хари Харис заявил, че Сеул поставя под заплаха американските войски в страната. Токио също обвинил Южна Корея, че подкопава взаимодействието на двете страни със САЩ, критично важно за противодействие на севернокорейската заплаха.

Високопоставени събеседници на "Комерсант" в Сеул разчитат, че в контекста на ескалиращата търговска война с Япония алтернативен източник на материали и технологии за Южна Корея ще стане Русия. "Освен това Сеул не се присъедини към антируските санкции и сега предлага руските технологии да се съчетаят с южнокорейско търговско ноу-хау, за да излязат на пазарите в двете държави, както и в трети страни", посочва вестникът.

Тръмп смята, че търговските преговори с Япония са отбелязали голям напредък

Износните бариери на Япония поставиха в трудно положение водещи южнокорейски електронни компании; Сеул разглежда Русия като потенциален алтернативен доставчик на недостигащи материали за производство на полупроводници. Общо взето, сътрудничеството с Русия ще спомогне за диверсификация на доставките, отбелязва Чо Чан-сан от южнокорейската президентска Комисия за северно икономическо сътрудничество.

"По принцип Русия има възможност да задоволи търсенето от страна на Сеул, но ще трябва време за доработване на технологиите и съгласуване на качествените показатели на продукцията, коментират руски експерти", цитирани в статията.

Спор за пари прекъсна преговорите между Сеул и Вашингтон

Според друг източник изявленията на Сеул са по-скоро лост за преговорен натиск върху Япония, защото качеството на руската продукция едва ли ще задоволи южнокорейските фирми.

За Русия ще е трудно да конкурира на южнокорейския пазар Китай, който произвежда големи количества електроника и разполага с всички необходими суровини, включително редки метали, изтъква бизнес експертът Сергей Вихарев. "За да конкурираме Китай, не ни достига евтина, квалифицирана работна сила и още няколко работни часа на ден", резюмира руският аналитик.

БТА
978 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
ДЕДО

2019.11.27 | 12:43

6

мойто москве ..беше сглобено в сряда.................вдигаше 200 .. от 0 до 1оо за 2,9 сек

Зелен Резидентски Чорап

2019.11.24 | 16:59

5

Вие майтапите ли се?
Русия, изнася толкова електроника, колкото Бряг на Слоновата Кост, нула.
А корейците имат повече индустриялни мошности, от две рАсий.
Японците са на светлинни години, преди доста индустриялни държави, та камо ли средновековната пумийна яма, рАсия.

наблюдател

2019.11.22 | 10:09

1

,, Русия ще изнася технологии и електроника за Южна Корея ".......??!!!!!! Абе , вие усещате ли се какви глупости пишете - рашките не могат един хладилник да направят , камо ли да изнасят технологии !!!

2019.11.23 | 21:43

4

А Саратов?

шопендар

2019.11.23 | 10:16

3

ще изнася електроника ама ще трябва да се доработят технологичните и Качествените параметри на изделията.аз бих добавил да поработят върху големината и дизайна като цяло,и да ги произвеждат само в сряда и четвъртък

шопендар

2019.11.23 | 10:12

2

ще изнася електроника ама ще трябва да се доработят технологичните и Качествените параметри на изделията.аз бих добавил

Добави коментар

Водещи новини