Птичи грип е открит в трета птицеферма в Австралия

  • 04 юни 2024 10:23

  • 325
  • 0
Птичи грип е открит в трета птицеферма в Австралия
© pixabay

Високопатогенна инфлуенца по птиците е открита в трета птицеферма близо до Мелбърн, но това не е същият щам, който се е разпространил в световен мащаб и е породил опасения за предаване на вируса от хора, съобщи Ройтерс, позовавайки се на правителството на щата Виктория.

Стотици хиляди птици вече са унищожени, след като птичи грип беше открит в две австралийски ферми за яйца миналия месец.

Третата ферма е на няколко километра от първата, съобщила за инфекция. И двете имат един и същи щам на вируса - H7N3, докато в другата ферма е открит щам H7N9, посочи правителството на щата.

И трите ферми са поставени под карантина с ограничения за движение в околните райони, предаде БТА.

"Откриването на инфлуенца по птиците в този допълнителен обект не е неочаквано и е резултат от продължаващи дейности по наблюдение в зоните с ограничен достъп и контрол", каза Греъм Кук, главен ветеринарен служител на Виктория.

Огнището не представлява риск за потребителите на яйца и птичи продукти, подчерта правителството.

Фермери в Айова трябва да умъртвят 4,2 млн. пилета заради птичи грип

В Австралия са регистрирани девет огнища на високопатогенна инфлуенца по птиците от 1976 г. насам, всички от които са били локализирани и ликвидирани.

През последните години различен щам на птичи грип - H5N1 - обхвана земното кълбо, убивайки огромен брой домашни и диви птици. Освен това той се е разпространил и сред десетки видове бозайници, а посредством говеда е заразил трима души в Съединените щати и един в Австралия.

Последвайте канала на

Калина Христова
325 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини