Откриха птичи грип в говеждо месо от болна млечна крава в САЩ

  • 26 май 2024 07:31

  • 483
  • 2
Откриха птичи грип в говеждо месо от болна млечна крава в САЩ
© Pixabay

Вирус на птичи грип е открит в говеждо месо в САЩ, но официални представители заявиха, че месото е от една-единствена болна млечна крава и не е било допуснато да влезе в хранителните доставки на страната, предаде Асошиейтед прес, като се позова на Министерството на земеделието на САЩ.

Властите уточняват, че говеждото месо остава годно за консумация.

Министерството съобщи, че вирусът е открит по време на изследването на 96 млечни крави, които са били изкарани от линията на производство, тъй като федерални инспектори са забелязали признаци на заболяване по време на рутинни проверки на трупове в месопреработвателни предприятия. Птичи грип е открит само при една от тези крави.

Птичият грип е установяван в стада млекодайни говеда в девет щата, откриван е в мляко и е ставал причина за избиването на милиони пилета и пуйки. Откриването му в говеждо месо обаче е новост за епидемията, започнала през 2022 година, отбелязва АП, цитирани от БТА. 

СЗО: Има риск от разпространение на птичи грип сред крави извън САЩ

Миналия месец Службата за инспекция на здравето на животните и растенията заяви, че ще тества смляното говеждо месо за птичи грип в магазините за търговия на дребно, но все още не е открила никакви признаци на вируса.

Дори птичият грип да попадне в говеждото месо на потребителите, според Министерството на земеделието на САЩ готвенето на месото на температура от 73,9 градуса ще го унищожи, както унищожава бактерията Ешерихия коли и други вируси.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
483 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Емѝ...

2024.05.26 | 11:29

2
Стига глупости. В Америки е чисто и всичко е ново. В рашистан са вирусите. Незнам ЕС защо спи и не забранява подобна пропаганда. Слава Украини ✌️

2024.05.26 | 09:38

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини