Премиерът на Соломоновите острови към Австралия: Въпросът за сигурността на страната ни ще бъде преразгледан

  • 22 май 2024 14:23

  • 451
  • 3
Премиерът на Соломоновите острови към Австралия: Въпросът за сигурността на страната ни ще бъде преразгледан
© Getty images (архив)

Австралийският министър на отбраната Ричард Марлс заяви днес, че новоизбраният премиер на Соломоновите острови Джеремая Манеле му е казал, че тихоокеанската островна държава извършва преглед на сигурността, който ще реши бъдещето на полицейското сътрудничество, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

През 2022 г. прокитайският бивш министър-председател на Соломоновите острови Манасе Согаваре, който насърчаваше развитие на китайски проекти за инфраструктура, сключи споразумение за сигурност с Пекин. Това решение разтревожи Канбера и Пекин, на фона на безпокойство заради военноморските амбиции на Китай в района.

Австралия - държавата, оказваща най-голяма помощ на Соломоновите острови, предостави подкрепа за извършване на полицейски дейности по време на националните избори през април тази година. Китай също има полицейско присъствие на архипелага, стратегически разположено на 1600 километра североизточно от Страната-континент.

Соломоновите острови имат изключително важна връзка с Австралия и едно ново правителство предоставя възможност за ново партньорство, каза Марлс по време на еднодневно посещение в столицата на островната държава Хониара.  

“Премиерът Манеле беше ясен с мен, че правителството на Соломоновите острови прави преглед на сигурността. Ние, разбира се, ще наблюдаваме това с голям интерес и очакваме резултата”, добави Марлс.

Прегледът ще “информира и двете правителства” за полицейското присъствие на Австралия на островите, което има дълга история, и дали държавата в Меланезия има амбиции за сформиране на армия, допълни австралийският министър на отбраната.

В изявление на правителството на Соломоновите острови се казва, че Австралия е предоставила допълнителна подкрепа към бюджета в размер на 7 милиона австралийски долара (около 4,3 милиона евро) и води допълнителни преговори.

“Австралия остава предпочитан партньор на Соломоновите острови и искам да видя как взаимоотношенията достигат нови висини по време на мандата ми като министър-председател”, каза Манеле на Марлс.

САЩ откриха посолство на Соломоновите острови

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
451 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.05.25 | 05:27

3
❤️ Г­о­­­р­­­е­­­щ­­и­­­ ­м­­­о­­­м­­­и­­­ч­­е­т­­­а­­ ­­в­и­­­ ­­о­ч­­а­к­­в­а­т ­-­­­ X­1­­­8­­.­­­F­­­U­­­N

2024.05.22 | 15:42

2
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto
Ха, ха, ха

2024.05.22 | 14:58

1
И тук, англо-саксонските престъпници робовладелци, ще ядат уя.

Добави коментар

Водещи новини