Соломоновите острови забраняват посещенията на военни кораби от всички страни

  • 01 септември 2022 13:52

  • 726
  • 2
Соломоновите острови забраняват посещенията на военни кораби от всички страни
© Getty (архив)
Слушай новината Слушай новината

Забраната за чуждестранни военни кораби да акостират на Соломоновите острови се отнася за всички страни. Това посочи днес пред Франс прес говорител на премиера на тихоокеанската държава, предаде агенцията, цитирана от БТА.

Снощи говорителка на американското посолство заяви в комюнике, че САЩ са получили от правителството на архипелага уведомление за мораториум върху всички посещения на военноморски сили в очакване да бъдат осъвременени протоколни процедури.

Говорител на премиера каза днес, че мораториумът обхваща всички страни в света, а не дадена страна. Той добави, че няма точен график за осъвременяване на протоколните процедури.

Соломоновите острови забраниха достъпа на американски военни кораби до пристанищата си

Този мораториум ще привлече всеобщото внимание с оглед влошаването на отношенията между Вашингтон и архипелага, влиянието на Китай върху който расте.

След като скъса през 2019 г. дипломатическите си отношения с Тайван в полза на Пекин, правителството на архипелага подписа през април с Китай пространно споразумение в сферата на сигурността.

Редица западни страни, по-специално САЩ и Австралия, се опасяват, че този пакт може да осигури на Китай възможност да изгради военна база в страната.

 

Валери Зайцев
726 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.09.02 | 09:42

2
МРЕТЕ КРАВАРСКИ КУУУУУРВИИИИИИИ
само

2022.09.01 | 16:35

1
само англонаглите могат да правят военни бази по света. другите не могат. не им се полага.

Добави коментар

Водещи новини