Силно земетресение на Соломоновите острови

  • 22 ноември 2022 06:29

  • 1425
  • 0
Силно земетресение на Соломоновите острови
© Getty Images

Земетресение с магнитуд 7 бе регистрирано на Соломоновите острови днес, предадоха световните агенции, като се позоваха на Геоложкия институт на САЩ.

Ройтерс съобщи, че няма опасност от цунами.

Силният трус станал на дълбочина от 13 километра, с епицентър на 16 километра югозападно от Маланго и на 56 километра от столицата Хониара. Геоложкият институт на САЩ дори първоначално бе оценил магнитуда му на 7,3.

След около половин час последва вторичен трус с магнитуд 6.

Първоначално бе предупреждение за вълни цунами в радиус от 300 километра от епицентъра на земетресението. Властите призоваха местните жители да се евакуират на по-голяма надморска височина, като предупредиха за възможни вълни, високи между един и три метра.

Расте броят на жертвите на силното земетресение в Индонезия, вижте първите кадри

След това метеорологичната агенция на Соломоновите острови обаче каза, че няма опасност от цунами. В същото време тя предупреди за необичайни морски течения в крайбрежни райони.

Засега няма данни за пострадали хора и сериозни материални щети на Соломоновите острови. Трусът, който продължил двайсетина секунди, обаче довел до спиране на тока в някои квартали на Хониара и съборил предмети.

Част от хората, които се евакуирали на по-голяма надморска височина, вече са се върнали в столицата. 

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
1425 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини