Шестима мъртви след религиозно мотивирана терористична атака в Австралия

  • 16 февруари 2023 12:26

  • 378
  • 0
Шестима мъртви след религиозно мотивирана терористична атака в Австралия
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Стрелба от засада в австралийски град, отнела живота на шестима души, беше обявена за религиозно мотивирана терористична атака, съобщи Би Би Си. Властите казват, че това е първият път, когато християнска екстремистка идеология е свързана с терористична атака в Австралия.

Двама полицаи и един съсед бяха убити, когато Натаниел, Стейси и Гарет Трейн откриха огън в селски имот в Куинсланд миналия декември. Триото беше застреляно след продължителна схватка с полицията.

Заместник-комисарят на полицията в Куинсланд Трейси Линдфорд заяви в четвъртък, че тяхното разследване е установило, че те са "действали като автономна клетка" и са "изпълнили религиозно мотивирана терористична атака".

Те се присъединили към християнска фундаменталистка система от вярвания, известна като "предмилениализъм", и се озлобили и ностроили срещу полицията.

 „Те наистина се отнасяха към полицията като към чудовища и демони, като към нещо зло. Християнската екстремистка идеология е свързана с други атаки по света, но това е първият път, когато я виждаме да се появява в Австралия“, каза Линдфорд.

Нападението е било предумишлено, заяви тя и следователите са открили "значителни доказателства" за предварителна подготовка и планиране.

Атака с нож в сърцето на Брюксел. Трима души са ранени

Имотът, собственост на Гарет и Стейси, е създаден с камуфлажни скривалища, бариери, опори, оръжия, ножове, видеонаблюдение и огледала по дърветата.

 Въпреки че няма „никакви доказателства“, че някой друг в Австралия е участвал или подпомагал атаката, Линфорд каза, че извършителите са били свързани с лица в Съединените щати. Полицията е споделила информация с разследващите там.

„Те ще определят какви разследвания могат да направят в резултат на тази информация“, подчерта тя.

В злополучната нощ четирима служители участваха в престрелка, след като напуснаха колите си и се приближиха до къщата, собственост на Гарет и Стейси.

"Дарик" припомня, че двама полицаи - Матю Арнолд, на 26, и Рейчъл Маккроу, на 29 - бяха улучени веднага, след което се съобщава, че са застреляни. Друг полицай беше ранен, но избяга, докато четвъртият беше тероризиран от стрелците, които запалиха огньове, за да се опитат да го убият.

Съседът Алън Даре, който се появи в имота, за да помогне, също беше смъртоносно прострелян.

 Линдфорд сподели, че психичното здраве на извършителите е било взето предвид от разследващите, но е определено като малко вероятен фактор.

„Ние доста често виждаме в нашите терористични разследвания хора с разклатено психично здраве, защото лесно се радикализират. Когато имате трима действащи заедно, е предизвикателство да се каже, че в този случай има проблем с психичното здраве“, каза тя.

Нападението ще бъде разследвано и се очаква да има окончателни изводи относно мотивите на стрелците, добави полицейският комисар.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
378 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини